Zgodbe

Umetno sončenje hujše od opoldanskega sonca

Renata Ucman
30. 11. 1999, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svetovalni organ Svetovne zdravstvene organizacije WHO, imenovan IARC, z 20 znanstveniki iz devetih držav je junija letos uvrstil solarije v skupino z največjo kancerogenostjo, kamor sodi ionizirajoče sevanje radona, radija, plutonija. S tem jih je pridružil močno kancerogenim azbestu, arzenu in cigaretam.

Svetovalni organ Svetovne zdravstvene organizacije WHO, imenovan IARC, z 20 znanstveniki iz devetih držav je junija letos uvrstil solarije v skupino z največjo kancerogenostjo, kamor sodi ionizirajoče sevanje  radona, radija, plutonija. S tem jih je pridružil močno kancerogenim azbestu, arzenu in cigaretam.

Za mladoletne so solarije že prepovedale Francija in Nemčija ter nekaj ameriških zveznih držav. V večini držav ZDA, na Švedskem in v Belgiji mora biti na njih označeno, da škodujejo zdravju. Avstralci, ki v solarijih odklanjajo svetlopolte in mlajše od 18 let, so objavili, da pri njih na leto zaradi sončenja pod umetno svetlobo umre 43 ljudi.
»Zaradi strmega povečevanja števila obolelih za kožnim rakom predvsem med svetlopoltim prebivalstvom so bile v zadnjih letih opravljene številne obsežne znanstvene raziskave. Njihovi rezultati kažejo, da večina kožnega raka nedvomno nastane zaradi pretiranega izpostavljanja kože ultravijoličnim žarkom,« pravi mag. Metka Adamič, dr. med., ki vodi Dermatološki center na Parmovi v Ljubljani. 
Solariji so zelo kancerogeni
Svetovalni organ Svetovne zdravstvene organizacije WHO, imenovan IARC, se je s kancerogenostjo ultravijoličnih žarkov zadnjič resno ukvarjal leta 1992. Takrat je uvrstil solarije med morebitne kancerogene dejavnike, saj še ni bilo dovolj zanesljivih dokazov o njihovem zločestem učinkovanju in vplivu na nastanek kožnih rakavih obolenj ter očesnega melanoma.
»Junija letos se je 20 znanstvenikov iz 9 držav srečalo na sestanku IARC, da bi spet proučili vpliv kancerogenih dejavnikov na rakava obolenja. Na podlagi izsledkov številnih študij in raziskav so uvrstili solarije v skupino najbolj kancerogenih dejavnikov, kamor sodi tudi ionizirajoče sevanje  radona, radija, plutonija, izotopa fosforja 32."

Več v novi Jani, št.33, 18.8.2009