Nasveti

Čokoladni kolač

Jana
4. 6. 2010, 12.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za doma ali za na piknik!

Za 18 kosov
Priprava: 15 minut
Pečenje: 1 ura

Sestavine: 5 jajc * ščepec soli * 250 g jedilne čokolade * 150 g zmehčanega masla * 200 g sladkorja * 125 g mletih mandljev * 2 žlici moke.

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. S papirjem za peko obložimo škatlast model, dolg 30 cm. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov in ščepca soli stepemo trd sneg. Čokolado nalomimo na koščke in stalimo v skledi, ki jo postavimo nad kozico z vročo vodo. Umešamo zmehčano maslo, rumenjake in sladkor. Dodamo staljeno čokolado in premešamo. Na vrh stresemo mešanico mletih mandljev in moke, dodamo stepeni sneg iz beljakov in rahlo premešamo. Testo damo v pripravljeni model in v pečico. Kolač pečemo 1 uro. Po 45 minutah pokrijemo kolač s kosom papirja za peko, da se ne zapeče preveč. Pečeni kolač naj se ohladi v modelu. Potem ga zvrnemo in narežemo na rezine.

Nasvet: Ko se odpravljamo na piknik, narežemo kolač na rezine, te pa na kocke. V škatli nesemo sladico na piknik. Posebej vzamemo s seboj očiščene jagode in zobotrebce. Na vsako kocko kolača nabodemo jagodo na zobotrebcu. Zraven postrežemo kavo: v termovki nesemo s seboj vročo vodo, posebej pa sladkor, instantno kavo v prahu in mleko ali tekočo sladko smetano. Tako je vse pri roki, da lahko brez kuhanja v trenutku zmešamo primerno število skodelic aromatične kave.