Nasveti

Preprosta slivova pita

Jana
20. 9. 2010, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Najboljša jesenska sladica.

Za 1 pekač
Priprava: 30 minut
Vzhajanje: 1 ura
Pečenje: 25 minut

Sestavine: 500 g moke * 1 vrečka suhega kvasa * 80 g sladkorja * 0,25 litra mleka * 100 g masla * 1 vaniljev sladkor * 2 kg sliv * 6 žlic sladkorja * 2 žlički mletega cimeta.

Priprava: V skledo presejemo mešanico moke, suhega kvasa, sladkorja in vaniljevega sladkorja. V toplem mleku razpustimo maslo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Mlačno masleno mleko postopoma in med mešanjem (z električnim ročnim mešalnikom) prilivamo k sestavinam v skledi, da dobimo gladko, voljno testo. Tega lahko pripravimo tudi v kuhinjskem strojčku. Nazadnje gnetemo testo še z rokami na pomokani delovni površini 10 minut. Oblikujemo ga v kroglo, pokrijemo s prtičem in pustimo na toplem vzhajati 1 uro. Testo razvaljamo na velikost pekača kar na kosu papirja za peko in ga s papirjem vred preložimo v pekač. Ali pa razvaljano testo preložimo v pekač, namazan z maslom. Testo obložimo z izkoščičenimi in prepolovljenimi slivami. Potresemo z mešanico sladkorja in cimeta po okusu. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo pito pri 200 stopinjah 25 minut.

Nasvet: Peko nadziramo, pita je pečena, ko je rob testa lepo zlato rjavo zapečen. Pito razrežemo v pekaču, ko je še vroča, ponudimo pa jo nekoliko ohlajeno – najboljša je še mlačna. Slive, s katerimi obložimo pito, naj bodo popolnoma zrele in kar se da aromatične.