Ljudje

Hude bolezni in velika stiska

Miša Čermak
21. 9. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ali je mogoče, da je Mestna občina Ljubljana tako brez posluha za stisko, da slepo sledi črki zakona in zvenu denarja, se sprašujem, ko se iz podstrešnega stanovanjca gospe Zvonke, ki bolj skromno, kot je, niti ne more biti, spuščam v bolj urejeno pritličje.

Ali je mogoče, da je Mestna občina Ljubljana tako brez posluha za stisko, da slepo sledi črki zakona in zvenu denarja, se sprašujem, ko se iz podstrešnega stanovanjca gospe Zvonke, ki bolj skromno, kot je, niti ne more biti, spuščam v bolj urejeno pritličje. Mama Zvonka, ki po za levkemijo umrlem možu dobi manj kot tristo petdeset evrov pokojnine in je poleg tega kronično bolna (sladkorna in posledične inzulinske injekcije) ter precej nemočna zaradi hudega srčnega obolenja, in sin Miha, onkološki bolnik z odstranjeno ledvico in brez službe, kljub težkemu življenju ne tarnata. »Da bi le lahko ostala v stanovanju,« vije roke Zvonka, sin nemo prikimava. Lahko, če s pomočjo dobrotnikov zbereta 3000 evrov, ki jih dolgujeta za stanovanje in stroške!

Sinov rak
Težko bi se reklo, da je bilo Zvonkino življenje kdaj rožnato, a nekako je šlo. Z mamo, očetom in dvema bratoma so živeli v skromnem in majhnem podstrešnem stanovanju, nekoč Saturnusovem, v katerem živi Zvonka še danes s svojim sinom. Tudi ona se je zaposlila v Saturnusu, in ko je spoznala bodočega moža, sta bila starša že pokojna, brata pa nista imela težav s stanovanji, zato je takrat mlada družinica pač stanovala v domu iz Zvonkinega otroštva. Rodila sta se dva otroka, hči, ta je bila vedno zdrava kot dren in že živi sama, tudi mlajši Miha je bil sprva zdrav, Zvonka pa takrat še v službi. A nenadoma je sin zbolel: pri sedemnajstih mesecih in pol (!) in po tem, ko se je le en dan počutil slabo ter bruhal, so ga na srečo poslali na dobre preiskave. Biopsija je potrdila sum, da ima raka na ledvici, in Miha je postal onkološki bolnik. Bolno ledvico so mu odstranili in začelo se je običajno zdravljenje s kemoterapijo. Zvonka, ki niti danes ne tarna o hudih časih, ki so ob tako hudi otrokovi bolezni za vsakega roditelja šok, je ostala doma ob bolnem sinu – tudi zato, ker so ji rekli, da tako dolgega bolniškega dopusta ne more dobiti. Miha je sicer hodil v vrtec, a je bil zaradi bolezni in kemoterapije občutljiv in precej bolan. Po prvem razredu osnovne šole, ko se leto ni dobro izteklo, so  ga dali v posebno šolo, toda medtem se je družino doletela nova tragedija.

Več v Jani, št. 38, 21.9.2010

Če želite pomagati Zvonki in Mihu, lahko prostovoljni prispevek nakažete na račun, odprt pri Zvezi prijateljev mladine: ZPM, Proletarska 1, Ljubljana, TRR 0201 2002 0297 991, sklic 187 - humanitarna pomoč Zvonki