Nasveti

Ocvrta cvetača

Jana
27. 9. 2010, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ponudite z paradižnikovo solato in hrustljavim kruhom.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 1 glava cvetače (1 kg) * sol * 1 majhna čebula * 1 v trdo kuhano jajce * 2 kisli kumarici * pol šopka peteršilja * pol šopka drobnjaka * 200 g majoneze * 150 g jogurta * poper * 1 žlička limoninega soka * 100 g drobtin * pol žličke kumine (po želji) * 2 jajci * od 2 do 3 žlice mleka * moka za paniranje * 2 žlici masla * 2 žlici olja.

Priprava: Glavo cvetače očistimo in damo celo v lonec. Prilijemo soljeno vročo vodo. Cvetačo kuhamo v pokritem loncu in na srednje močnem ognju 20 minut oziroma toliko, da je kuhana, a še čvrsta. Medtem pripravimo remuladno omako. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Jajce olupimo in sesekljamo. Sesekljamo tudi kisli kumarici. Peteršiljeve listke osmukamo z vejic in sesekljamo. Drobnjak narežemo. Vse sestavine damo v skledo, dodamo majonezo in jogurt ter premešamo. Omako solimo in popramo po okusu, dodamo tudi kanec limoninega soka. Cvetačo narežemo na 1 cm debele rezine (ali pa jo razdelimo na cvetke). Popivnamo s papirnato brisačo do suhega. Jajci razžvrkljamo z mlekom. Drobtine pomešamo z mleto kumino (po želji). Rezine cvetače povaljamo najprej v moki, nato v stepenem jajcu, nazadnje pa v drobtinah. Drobtine nekoliko pritisnemo, da se bolje primejo. Odvečne drobtine potem rahlo otresemo. V večji ponvi segrejemo olje in maslo. Na maščobi cvremo panirane rezine (ali cvetke) cvetače z vsake strani 1 minuto, da zlato zarumenijo. Cvremo jih po porcijah. Ocvrto cvetačo ponudimo z remuladno omako. Zraven se prilegata paradižnikova solata in hrustljavo zapečen svež kruh.

Nasvet: Ocvrte rezine zložimo na krožnik, prekrit s papirnato brisačo, in jih, dokler ne ocvremo vse cvetače, shranimo v pečici, ogreti na 100 stopinj. Tako ostanejo tople.