Nasveti

Jajce v paradižniku

Jana
28. 9. 2010, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preprosta in hitro pripravljena jed, ki jo je veselje pogledati.

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine: 4 enako veliki paradižniki * sol * grobo mleti poper * svež timijan * 150 g mesnate slanine (pancete) ali šunke * 4 jajca

Priprava: Paradižnikom zgoraj odrežemo pokrovček. Spodnji del paradižnikov izdolbemo, notranjost solimo in postavimo narobe obrnjene paradižnike na cedilo, da odteče voda, ki jo izpustijo. Po 15 minutah notranjost paradižnikov začinimo s poprom in timijanom. Slanino ali šunko narežemo na kockice in na hitro popražimo v teflonski ponvi brez maščobe. Popečene kockice naložimo v paradižnike, pustimo pa dovolj prostora še za jajce. Jajce previdno ubijemo v zajemalko in spustimo v paradižnik. Pokrijemo z odrezanim pokrovčkom – tako bo ostal rumenjak napol tekoč in lepo rumen. Paradižnike damo za 20 minut v pečico, ogreto na 180 stopinj in jih popečemo, da jajca v njih zakrknejo. Ponudimo s kruhom in solato.

Nasvet: Paradižnike lahko polnimo z različnimi nadevi, pečena jajca v paradižnikih pa so preprosta in hitro pripravljena jed, ki jo je veselje pogledati. Po želji lahko dodamo sveže dišavne zeli, ali pa paradižnik okrasimo z zeliščno omako. Lahko pa jajce v paradižniku ponudimo tudi na primer s špinačo in krompirjevim pirejem.