Nasveti

Piščanec s paradižniki

Jana
4. 10. 2010, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Namesto svežih paradižnikov lahko uporabimo tudi koščke paradižnika v konzervi.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 45 minut

Sestavine: od 4 do 6 piščančjih stegen * 4 čebule * 2 stroka česna * 2 žlici olja * 1 kg paradižnikov * 400 g pečene paprike (lahko iz kozarca) * 2 lovorova lista * 2 vejici rožmarina * sol * poper * pol bio limone * pol šopka peteršilja

Priprava: Pečico segrejemo na 220 stopinj. Piščančje kose oplaknemo z mrzlo vodo in popivnamo do suhega. Čebule olupimo in narežemo na četrtine. Česen olupimo in stremo. Paradižnike potopimo za nekaj trenutkov v vrelo vodo, nato jih prelijemo z mrzlo vodo, odcedimo, olupimo in grobo sesekljamo. V velikem pekaču s pokrovom segrejemo olje in na štedilniku po porcijah rjavo opečemo piščančje kose z vseh strani. Vzamemo jih iz pekača, na maščobi pa na hitro popečemo čebulo in česen. Piščanca damo nazaj v pekač. Dodamo narezane popečene paprike in sesekljane paradižnike s sokom vred. Zalijemo s skodelico (2 dl) vode ali juhe, dodamo lovorova lista in rožmarinovi vejici. Pikantno solimo in popramo. Pekač pokrijemo s pokrovom in postavimo v vročo pečico. Jed dušimo 40 minut. Medtem umijemo limono in ji tanko ostrgamo lupino. Peteršilju osmukamo liste in jih drobno sesekljamo. Pomešamo limonino lupinico in sesekljani peteršilj. Po 40 minutah odstranimo pokrov s pekača in vključimo zgornje gretje (žar), da se piščanec hrustljavo zapeče (od 5 do 8 minut). Potresemo z limonino lupinico in s peteršiljem ter ponudimo.

Nasvet: Če so paradižniki zelo sočni, prilijemo v pekač manj vode ali juhe, če so bolj mesnati, pa naj bo dodane tekočine nekoliko več. Namesto vložene pečene paprike lahko vzamemo seveda tudi svežo papriko, ki jo opečemo sami – na kosu alufolije v vroči pečici, da počrni, nato pa jo pokrijemo s krpo, pustimo, da se ohladi, olupimo jo in narežemo. Namesto svežih paradižnikov lahko uporabimo tudi koščke paradižnika v konzervi (800 g).