Nasveti

V harmoniji s človekom in naravo

Jana
5. 10. 2010, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Minili so časi, ko smo uporabnike ekoloških izdelkov in naravne kozmetike prepoznavali po čudnih oblačilih in eksotičnih simbolih, s katerimi so razkazovali svojo posebnost. Danes je vse več takšnih, ki iščejo hrano in kozmetiko - ki ji prav tako lahko rečemo hrana, saj jo organizem prejme skozi naš največji organ, kožo - brez potencialno nevarnih snovi.

Minili so časi, ko smo uporabnike ekoloških izdelkov in naravne kozmetike prepoznavali po čudnih oblačilih in eksotičnih simbolih, s katerimi so razkazovali svojo posebnost. Danes je vse več takšnih, ki iščejo hrano in kozmetiko – ki ji  prav tako lahko rečemo hrana, saj jo organizem prejme skozi naš največji organ, kožo – brez potencialno nevarnih snovi. Neodvisne organizacije kot npr. ÖKO TEST tako že nekaj časa svarijo pred nevarnimi učinkovinami, ki vplivajo na naše zdravje, delovanje hormonskega sistema, povzročajo astmo, alergijo ….

V čem se naravna kozmetika razlikuje od konvencionalne?
Naravna kozmetika ne poskuša opraviti nečesa namesto vašega telesa in s tem tudi ne poleni kože. S pomočjo zdravilnih rastlin in rastlinskih olj spodbuja njeno delovanje, vzpostavlja naravno ravnovesje in krepi njene naravne funkcije. Naravna kozmetika koži dolgoročno omogoča, da vzpostavi svoj naravni sistem delovanja, svoje naravno ravnovesje  ter naravne zaščitne in druge funkcije. Učinki niso tako hitri, so pa dolgotrajni in brez tveganja za zdravje. Poleg tega koža od naravnih preparatov ne postane odvisna. Njene sposobnosti se s časom spreminjajo, s tem pa tudi njene potrebe. Popolnoma naravne sestavine v naravni kozmetiki  so skrbno izbrane za vse potrebe kože, prav tako tudi njihova količina. Zato so ti izdelki tako učinkoviti in jih koža tako dobro prenaša.

Zdravilne rastline in naravna olja
Naravna kozmetika je izdelana iz zdravilnih rastlin: aloe vere, ognjiča, sivke … Namesto mineralnih olj, pridobljenih iz nafte, vsebuje večinoma nerafinirana, hladno stiskana olja jojobe, mandljev, sezama. Naravna kozmetika diši izključno zaradi eteričnih olj, pridobljenih brez uporabe kemičnih sredstev, in ne zaradi sintetičnih dišav, ki so lahko alergene. Namesto konzervansov v obliki parabenov so v naravni kozmetiki olje pšeničnih kalčkov, ki je naravni alkohol, in naravna eterična olja.
 Tudi sama pridelava surovin vpliva na vsebnost zdravilnih učinkovin, zato prava, certificirana naravna kozmetika vsebuje zgolj surovine iz kontroliranih bioloških nasadov. Pomembno je, kakšna je receptura, kako prijazen je bil proces pridelave in kako je izdelek zavarovan pred hitro oksidacijo. Dober naravni izdelek mora vsebovati vse: odlične sestavine, učinkovito recepturo in varovalno embalažo. Ker si to zaslužita naša koža in naš organizem.
 
Pasti
Dolgo je veljalo prepričanje, da prestižno ime zagotavlja odlično kakovost. Hkrati se v zadnjem času na tržišču pojavlja vse več kozmetičnih izdelkov z oznako naravno. Police se šibijo pod izdelki, ki že na daleč vabijo za naravnimi sestavinami, zelišči, sadjem in rastlinskimi izvlečki. A marsikateri je daleč od naravnega. Vsak izdelek, ki vsebuje vsaj 1 odstotek naravnih sestavin, se lahko ponuja kot naravni. Da bi se izognili zlorabi besede naravno, se je večina ponudnikov kakovostnih naravnih izdelkov prostovoljno odločila pridobiti certifikat, ki zagotavlja, da je kozmetični izdelek res naraven, pridobljen po naravni poti in brez dodanih škodljivih snovi. Če se hočete prepričati,  da je izdelek 100-odstotno naraven, brez sintetičnih snovi, barvil, vonjav in konzervansov, morate preveriti, ali ima na embalaži oznako BDIH, EKO – BIO CERTIFIKAT, CERTIFIKAT DEMETER ali certifikat NaTrue.
BDIH je blagovni pečat za nadzorovano naravno kozmetiko. Ne verjemite besedi naravno, vselej preverite, kaj se v izdelkih skriva! Najbolje je, da namesto prednje strani na embalaži natančno pogledate zadnjo stran z deklaracijo. Če med sestavinami zagledate besede, kot so: parafinum liquidum, derivati PEG, besede, ki se končajo s paraben, zagotovo v rokah ne držite naravne kozmetike!

Naravna kozmetika vrhunske kakovosti mora biti prepoznavna!
Trend naravne kozmetike za vsako ceno je žal med uporabnike vnesel dodatno zmešnjavo. Na tržišču se pojavlja vedno več oznak, ki so  brez transparentnih in doslednih kriterijev  ali omejene le na neko državo. Naravna kozmetika pa potrebuje oznako, ki ji lahko zaupajo uporabniki po vsem svetu. Vse bolj se uveljavlja oznaka NaTrue, ki je mednarodna in daje prepoznavnost naravni kozmetiki vrhunske kakovosti po vsem svetu. Organizacija NaTrue s sedežem v Bruslju in njena strokovna komisija strogo nadzorujeta kakovost ter kriterije. Preizkus in kontrolo receptur nadzoruje neodvisno podjetje za dodelitev certifikatov.

Z naravno kozmetiko nad gube
Lillith Schwertele je kozmetičarka, učiteljica različnih naravnih metod sproščanja ter dolgoletna predavateljica o naravni kozmetiki Weleda.
»Pri štiridesetih postanejo vidne prve gubice zaradi staranja in izpostavljenosti kože soncu. Sposobnost kože, da tvori in veže dovolj vlage, počasi slabi,  kar seveda povzroča nastanek gub in izsušenost. Odločilno vlogo pri vseh teh spremembah igrajo prosti kisikovi radikali, ki nastajajo v celicah. Tvorbo prostih radikalov dodatno pospešujejo številni zunanji dejavniki, kot so UV-žarki, stres, alkohol in nikotin. S časom celice izgubijo naravno sposobnost popolne razgradnje prostih radikalov. V tej fazi koži najbolj pomaga regenerativna nega z granatnim jabolkom: aktivira naravno regeneracijo kože, njeni biološko aktivni antioksidanti pa pospešujejo razgradnjo prostih radikalov.«

• Lillith svetuje: Sproščujoča masaža z brisačo
Zelo občutljiva koža postane ob stiku s katerokoli neprimerno sestavino takoj razdražena. Za takšno kožo toplo priporoča blagodejno mandljevo olje za obraz: »V mrzlih dneh si z mandljevim oljem kožo optimalno zaščitite. Vzemite brisačo, jo zvijte po dolgem in pomočite pod curek vroče vode, nato pa dobro ožmite. Potem si jo za nekaj minut položite na obraz. Vlažna toplota učinkuje blagodejno in sproščujoče ter pripravi kožo na kratko masažo z mandljevim oljem.«