Nasveti

Stročji fižol s feto

Jana
5. 10. 2010, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Uporabimo lahko tudi vložen stročji fižol.

Za 4 osebe
Priprava:
Kuhanje:

Sestavine: 750 g stročjega fižola * šopek šetraja * sol * 250 g češnjevih paradižnikov * 1 rdeča čebula (ali 2 mladi čebuli) * 2 stroka česna * 4 žlice olivnega olja * 2 žlici jabolčnega kisa * 1 žlička pikantne gorčice * poper * pol šopka peteršilja * 150 g sira feta

Priprava: Stročji fižol očistimo in obrežemo, oplaknemo, po želji narežemo stroke na krajše kose. V osoljenem kropu kuhamo fižol in polovico šetraja toliko časa, da je fižol kuhan, a še čvrst. Odcedimo ga in oplaknemo z mrzlo vodo, nato pa pustimo, da se odteče. Paradižnike oplaknemo in narežemo na polovice ali četrtine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Olupimo česen, ga stremo in pomešamo z oljem. Dodamo gorčico, sol, kis in poper ter dobro premešamo z metlico za stepanje ali z vilicami, da dobimo solatni preliv. Sesekljamo peteršilj in preostali šetraj. Sir feta narežemo na kockice. V skledo damo stročji fižol in vse druge sestavine, prelijemo s solatnim prelivom in premešamo. V pokriti skledi naj solata stoji najmanj 30 minut. Po okusu še začinimo in ponudimo s kruhom.

Nasvet: Različne sorte stročjega fižola se kuhajo različno dolgo časa. Najbolje, da fižol med kuhanjem poskušamo in sproti preverjamo, kdaj je dovolj kuhan. Mladi stroki so kuhani v 15 minutah, starejši potrebujejo nekaj več časa. Najhitreje pa stročje skuhamo v loncu na zvišan pritisk. Pri tem uporabimo mrežasti ali luknjičavi vložek, da se fižol skuha v sopari in ohrani čim več okusa in dragocenih snovi.