Nasveti

Prava osvežitev!

Jana
13. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

29-letna Alenka Križman iz Dola pri Ljubljani bi diplomirala že pred časom, če zadnji dve leti ne bi bila noseča. Ostaja le malo časa zase.

Alenka Križman

29-letna Alenka Križman iz Dola pri Ljubljani bi diplomirala že pred časom, če zadnji dve leti ne bi bila noseča. Otroka Matic in Nejc sta stara dvajset mesecev in tri mesece, tako da ji ostaja le malo časa zase. Tako malo, da od prejšnjega poletja ni bila pri frizerju. Zato je bila presrečna, ko je končno imela nekaj ur le zase. S preobrazbe je odšla povsem nova Alenka, zelo zadovoljna s svojo podobo.

Alenka je od malega rada šivala, oblikovala in krojila. Najprej za svoje barbike, nato zase in za prijateljice. Svoj talent je pilila in dobivala dodatno znanje na Naravoslovno tehniški fakulteti, kjer je tik pred diplomo iz konfekcijske tehnologije. »Kreirala sem vse, pred prvo nosečnostjo tudi poročne obleke. Pet jih imam celo v katalogu,« je povedala. Ko ji je potekel status, jo je mož zaposlil v svojem podjetju kot administratorko. »Pomagam mu in tako mi ostane le malo časa za oblikovanje. Drugi razlog je pa ta, da sva se lotila prenavljanja stanovanja,« je povedala. Alenka je imela med obema nosečnostma precej težav. Bili sta rizični, zato je morala veliko počivati. »Kljub temu da sem zelo pazila, sta bila oba otroka nedonošenčka. Enega sem rodila pri 35 tednih, drugega pa teden kasneje. Nikoli ne bom pozabila, kako naju je bilo strah, ali bo z njima vse v redu. Najhuje pa je bilo, ko med drugo nosečnostjo nisem smela dvigovati starejšega sina. Bolečino matere, ki gleda svojega otroka, pa ga ne sme dvigniti, je težko razumeti. Samo nemočno sem ga opazovala in božala. Edino, kar sva lahko počela, je bilo, da so mi ga dali na tla, pa sem mu brala pravljice in sva se crkljala. Mož me je razumel in podpiral v tolikšni meri, da je začel delati od doma, da mi je lahko pomagal. Zlati pa sta bili tudi babici.«
Po rojstvu drugega sina je bilo nekoliko lažje, saj je lahko  prvorojenca crkljala in pestovala. A se je začel prebujati ponoči, tako da je od nenehnega vstajanja precej utrujena. »Zvečer imamo pravo veselico, ko ju spravljamo spat. Starejši bi se crkljal, kot da hoče nadoknaditi mesece, ko ga nisem mogla. Pa tudi mlajši zahteva veliko pozornosti. Ko fanta spravim spat, mi običajno ostane bolj malo energije,« je bila iskrena. Med nosečnostjo so se veliko vozili v Ljubljano, saj so prenavljali staro hišo, ki sta jo kupila z možem. Nestrpno sta čakala, da bodo po letih podnajemništva zaživeli na svojem. Obiske pri frizerju ali v trgovinah z oblačili je zato z veseljem zamenjala s tistimi trgovinami, kjer prodajajo gradbeni material in pohištvo. Trud in odrekanje sta se izplačala, saj so končno vsi štirje zaživeli v novem domu. Po preobrazbi pa je bila popolnoma prenovljena tudi Alenka.

Nasvet frizerja in mojstrice ličenja
»Od preobrazbe sem  pričakovala, da bom končno imela čas samo zase, da se bodo vaši lepotni mojstri posvetili le meni. To bo spodbuda, da bom po dolgi prekinitvi spet začela skrbeti zase, saj se od lanskega poletja nisem ne strigla ne barvala,« je povedala Alenka. Lase je imela zelo dolge (spenjala jih je v praktičen čop) , barva je bila že zdavnaj preraščena. Ker je Alenka včasih poslušala punk, ji je frizerka Nina lase pobarvala z drzno živo rdečo barvo. Postrigla jo je tako, da ji je spredaj naredila resast frufru, ki zelo pristoji Alenkini obliki obraza.
Alenka ima olivno polt, zato ji je mojstrica ličenja Manca nanesla tekočo podlago, ki je odtenek svetlejša od njene naravne polti. Oči ji je osenčila v rožnatih in rjavih odtenkih, na trepalnice pa nanesla debel sloj maskare in ji z njim pričarala zapeljiv pogled. Pred tem ji je oči obrobila z zelenim in črnim svinčnikom.  Lička ji je osvežila z rožnatim senčilom.
 

Tekst:            Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:             Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje:          Manca Maselj
Stilistka:        Saša Prelesnik
Pričeska:        Nina Pirnar za Alexhairbodyline, Trg republike – Pasaža Maximarketa, Ljubljana
Lasna kozmetika: z.one
Oblačila:         Pulover Fracomina, nakit A-Zone /  vse Nama

 

Jana št. 49, 7.12.2010