Nasveti

Končno čas za mamo

Jana
27. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sem hči 41-letne Brigite Pavlič, ki si v vsem svojem življenju ni še nič privoščila zase. Je skromna in pridna mama, ki nas je otroke vedno postavila predse.

Brigita Pavlič

»Sem hči 41-letne Brigite Pavlič, ki si v vsem svojem življenju ni še nič privoščila zase. Je skromna in pridna mama, ki nas je otroke vedno postavila predse. Toda mi smo že odrasli, mama pa še vedno nima časa zase, saj hodi v službo, ki jo včasih začne tudi ob treh zjutraj, konča pa šele ob treh popoldne. Toda tudi takrat se njen delovni dan še ne konča, saj ga nadaljuje pri babici na kmetiji. Nikoli – razen na poročni dan – pa še takrat le zato, da bi skrila posledice prometne nesreče, na sebi ni imela ličil. Zato nas vse zelo zanima, kakšna bi bila  naličena in z novo pričesko,« je v ganljivem pismu o svoji mami zapisala Martina. Še sama si je vzela prost dan, da je mamo pospremila na lepšanje.

Brigita prihaja iz Podgore pri Zlatem polju, vasi, ki spada v občino Lukovica. Ta pridna in skromna ženska je od nekdaj uživala pri kuhanju in pripravljanju hrane. Dolga leta je k družinskemu proračunu prispevala s plačo, ki jo je zaslužila v Planiki. Ko je podjetje propadlo, je iskala novo službo. Prijatelji so ji povedali za službo v pekarni Pečjak. Pred 12 leti je tam začela kot snažilka, nato pa napredovala v delavko v proizvodnji. »Služba je moja najljubša stvar v življenju. Nikoli mi ni težko vstati in delati bodisi za tekočim trakom bodisi pri pripravi cmokov, burekov, zavitkov in drugih dobrot, ki jih vsak dan mesimo,« pripoveduje in dodaja, da se sveže pečenih dobrot še dandanes ni naveličala. Pred začetkom delovnega dne si s sodelavkami skuhajo kavo, poleg pa za posladek in prijaznejše dobro jutro prigriznejo toplo ter dišeče pecivo.
»Čeprav je delo včasih naporno, v službo hodim rada in z veseljem. Drugih poklicnih  možnosti tako nisem imela. Šolanja nisem nadaljevala, saj mi je pri šestnajstih letih umrl oče, pa smo z mamo in sestro ostale  doma ter delale. Živimo v hribovitih predelih, kjer je veliko ročnega dela. Samo s kmetijo nismo mogle preživeti, zato sem morala v službo. Pri osemnajstih sem se poročila, nato rodila tri otroke in jih do zdaj že spravila k kruhu. Hčeri sta medicinski sestri, sin pa se je izučil za mizarja. Pri 41 letih sem že babica. Hči mi je pri 23 podarila vnučka,« je ponosno povedala mlada babica, ki nikoli nima časa zase. Le ob največjih praznikih si kupi kakšno novo oblačilo, k frizerju pa gre le dvakrat na leto, da jo postrižejo, barva se pa ne. Brigita v domači kopalnici nima prav nobenega ličila. »Namazali so me le enkrat v življenju, za poroko. Pa še to le zato, ker sva z možem imela tik pred poroko hudo prometno nesrečo in so mi z ličili prekrili šive ter buške, saj je bilo to bolj preprosto kot prestaviti poroko,« se je zasmejala ta prijetna ženska. Po dopoldnevu lepšanja je le redko kdo verjel, da je že babica.

Nasvet frizerja in mojstrice ličenja
Brigitini hčeri sta skovali načrt, kako bosta mamo spravili k frizerju več kot dvakrat na leto, saj je minila že cela večnost, odkar si je lase pobarvala na odtenek granatnega jabolka. Frizer Tilen je bil presenečen, saj le malokrat na njegov stol sede ženska, ki si ne barva las. Skupaj sta se odločila, da ji lase skrajša. Postrigel jih je asimetrično, zgornji lasje so bili precej krajši od spodnjih. Lase ji je pobarval v vijoličnem odtenku. Med sušenjem ji jih je oblikoval tako, da je skril prečo. Z novo pričesko je bila Brigita zelo zadovoljna, še posebej z resicami, ki so ji na videz še bolj odprle obraz.
Potem je začudena opazovala, ko jo je mojstrica ličenja Manca začela ličiti: najprej ji je s korektorjem in tekočim pudrom prekrila rdečico ter ji oblikovala obrvi. Oči ji je osenčila v nežnih zemeljskih odtenkih, da se Brigita ne bi preveč ustrašila razlike med prejšnjo podobo in novo, naličeno. Z rjavim svinčnikom ji je občrtala oči, trepalnice pa poudarila s črno maskaro. Na usta ji je ob koncu nanesla nežno rdečkasto bleščilo.

 

Tekst:                      Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:                       Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje:                    Manca Maselj
Stilistka:                  Saša Prelesnik
Pričeska:                  Tilen Rep za Alexhairbodyline, Trg republike – Pasaža Maximarketa, Ljubljana
Lasna kozmetika:     z.one
Oblačila:                   Pulover Sisley, broška A-Zone /vse Nama

 

Jana št. 51, 21.12.2010