Nasveti

Raca z medeno skorjico

Jana
30. 12. 2010, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za na praznično mizo.

 

Za 4 osebe
Priprava: 40 minut
Pečenje: 2 uri

Sestavine: 1 pomaranča (bio) * 3 nageljnove žbice * 1 očiščena in za peko pripravljena raca (2,5 kg) * sol * poper * 1 pomaranča * 4 žlice sojine omake * 2 žlici tekočega medu * 1 žlica naribane (bio) pomarančne lupinice * 4 dl bistre kokošje juhe * 2 žlici jedilnega škroba.

Priprava: Bio pomarančo umijemo in obrišemo. V lupino ji zabodemo 3 nageljnove žbice. Raco oplaknemo in popivnamo s papirnato brisačo. Iz trebušne votline odstranimo odvečno maščobo. Z zobotrebcem večkrat prebodemo kožo, zlasti v zgibu pod perutnicami in okrog krač. To storimo zato, da bo med pečenjem laže odtekala maščoba. Pazimo pa, da ne zabodemo v meso, saj bi tako iztekal tudi sok. Pečico segrejemo na 160 stopinj. Zunanjost in notranjost race natremo z mešanico soli ter popra. V trebušno votlino damo pomarančo z nageljnovimi žbicami. Zadnjo odprtino stisnemo in spnemo z zobotrebci. Iztisnemo pomarančni sok in ga zmešamo s sojino omako, z naribano pomarančno lupinico ter medom. Pristavimo na štedilnik in med mešanjem segrevamo, da se med razpusti. Dobimo marinado, ki jo precedimo skozi cedilo. Z marinado premažemo raco. Raco postavimo na rešetko v pečico, pod rešetko pa podstavimo pekač, v katerega nalijemo pol litra vode. Raco pečemo 2 uri. Po 1 uri in pol jo namažemo z marinado in to ponovimo še nekajkrat, dokler ni pečena. Sok od pečenja, ki se je nabral v pekaču, precedimo skozi gosto cedilo in posnamemo maščobo. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo kokošje juhe. V kozico damo precejeni sok in preostalo kokošjo juho ter prevremo na štedilniku. Omako, ki s tem nastane, zgostimo z razmešanim jedilnim škrobom, po okusu pa še solimo in popramo. Raco razkosamo in ponudimo, z omako postrežemo posebej, da si jo vsak vzame po okusu.