Nasveti

Rezanci z lososom

Jana
14. 1. 2011, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na hitro in okusno.

 

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut

Sestavine: 2 tanki stebli pora * od 2 do 3 vejice bazilike * 2 žlici masla * 2 dl zelenjavne juhe iz kocke * 300 g paradižnikov * 100 g sladke smetane * pol žličke mletega koriandra * pol žličke naribane bio limonine lupinice * 1 žlica limoninega soka * sol * poper * 400 g rezancev * 150 g dimljenega lososa * 75 g sveže naribanega parmezana.

Priprava: Por očistimo, oplaknemo in narežemo na 1 centimeter široka kolesca. Bazilikine listke osmukamo in narežemo na pramene. V ponvi segrejemo maslo, da se speni, dodamo por in ga med mešanjem pražimo 5 minut. Zalijemo z  juho in kuhamo v ponvi brez pokrova, da povre tretjina tekočine. Paradižnike potopimo v vrelo vodo, nato jih olupimo, očistimo semenja in na drobno narežemo. Paradižnike in sladko smetano dodamo poru ter začinimo s koriandrom, z limonino lupinico in sokom. Na zmernem ognju naj vse skupaj počasi vre od 2 do 3 minute. Solimo in popramo. V velikem loncu pristavimo osoljeno vodo, da zavre. Po navodilu z zavitka skuhamo rezance, a le toliko, da so še čvrsti pod zobmi. Odcedimo jih in hranimo v ogreti skledi, pokrite ter na toplem. Lososa narežemo na tanke pramene in na hitro pogrejemo v porovi omaki. Dodamo baziliko. Rezance prelijemo s porovo omako, potresemo s parmezanom in ponudimo.

Nasvet: Namesto svežih paradižnikov lahko vzamemo tudi odcejene olupljene paradižnike iz konzerve.