Nasveti

Por s šunko

Jana
21. 1. 2011, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preprosta jed za prave sladokusce.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 10 minut

Sestavine: 1 kg pora * 100 g kuhanega pršuta ali šunke * 70 g masla * 100 g naribanega ementalskega sira * 50 g moke * pol litra mleka * nariban sir (parmezan ali zbrinc) * sol * poper.

Priprava: Očistimo por in mu odstranimo temne, zelene dele. Porova stebla narežemo na od 10 do 15 cm dolge kose. V osoljenem kropu jih kuhamo 5 minut. Odcedimo jih, da odteče kar največ vode. V ognjevarni posodi razpustimo polovico masla. V posodo zložimo por v dveh plasteh in ga počasi prepražimo. Solimo in popramo. Pripravimo bešamelno omako: v kozici segrejemo preostalo maslo, dodamo moko in jo med mešanjem na šibkem ognju svetlo prepražimo. Prilijemo mleko in mešamo, da vse skupaj zavre. Solimo in kuhamo na šibkem ognju 20 minut, vmes pa pogosto premešamo. Omaka naj bo gladka, če se med kuhanjem preveč zgosti, ji prilijemo še malo mleka. Nazadnje odstavimo s štedilnika in primešamo naribani ementalski sir. Popečeni por odstavimo. Prekrijemo ga z rezinami kuhanega pršuta in prelijemo z bešamelno omako. Na vrh posadimo kosme masla, potresemo z 2 žlicama naribanega parmezana ali zbrinca in pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah 10 minut.

Nasvet: Bešamelna omaka je okusnejša, pa tudi izdatnejša, če nadomestimo polovico mleka s sladko smetano. Po želji lahko omako pikantno začinimo s poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom.