Nasveti

Presenečenje za domače in sodelavce

Jana
16. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

»Povabilo na preobrazbo je bilo darilo prijateljice za 40. rojstni dan, ki sem ga praznovala lani.«

Andreja Makuc

»Povabilo na preobrazbo je bilo darilo prijateljice za 40. rojstni dan, ki sem ga praznovala lani. S kolegico Ivanko se z avtobusom iz Logatca voziva v Ljubljano v službo, listava Jano, prebirava in komentirava članke v njej. Pa sem ji ob neki preobrazbi dejala, da je sijajno narejena in da bi kaj podobnega morali narediti tudi meni. Prijateljica si je to zapomnila, nekje izbrskala mojo fotografijo in me prijavila. Poti nazaj ni bilo več,« se je smejala Andreja.

Andreja, ki ne zdrži dolgo pri miru, si je izbrala poklic ekonomistke. Sicer je razmišljala o tem, da bi bila učiteljica, a so jo starši prepričali, da je šla najprej na gimnazijo, nato na ekonomijo. V prvem letniku je zanosila, a je to ni odvrnilo od nadaljevanja študija. Vse življenje je zaposlena  v banki. »Uživam pri delu z ljudmi. Pristojna sem za kreditiranje pravnih oseb in samostojnih podjetnikov, tako da mi ni nikoli dolgčas. Časi niso bili še nikoli tako hudi kot sedaj. Hudo mi je poslušati ljudi, ki pridejo prosit za nekaj tisoč ali nekaj milijonov posojila, da bodo premagali krizo,« je pripovedovala ta dinamična ženska, za katero poležavanje na plaži ni najljubše opravilo. Poleg  službe skrbi za moža, odraščajoča sinova in v družinskemu podjetju ureja finance ter računovodstvo. Njen najljubši letni čas je zima, in če bi bilo po njenem, bi vsaj pol leta preživela na smučeh. Vročino, poletje in vodo pa skorajda sovraži. V poplavi delovnih obveznosti si občasno privošči oddih na priljubljeni idilični Rakitni, kjer se sprosti v družbi družine in prijateljev, ki jih ima veliko, saj je zabavna in družabna. Najbolj pa uživa z nečakinjama, ki sta stari dve leti in pol leta. »Rada ju pocrkljam, ko pa se naveličam, ju z veseljem vrnem staršem, ob čemer se zavem, kako je fino, da imam že skoraj odrasla sinova,« se je hihitala Andreja, ki mora v službi na žalost nositi kostime. »Kadar se vrnem domov, salonarje takoj vržem v kot. Ti čevlji so le za v službo, na ohcet in pogreb. Če bi imela drugačno službo, bi zlahka shajala v športnih copatih,« se je zasmejala za konec, presrečna, ker se ji je vse dopoldne nekaj dogajalo in ji niti za hip ni bilo dolgčas. Po preobrazbi je pohitela k prijateljici v Hotedršico. »Moram se ji pokazati, saj je zakrivila tole naše druženje. Upam, da me bo spoznala in mi bo odprla. Sicer se ji bom morala predstaviti.« 

Nasvet frizerja in mojstrice ličenja
Andreja je prišla na preobrazbo s kratkimi in neurejenimi lasmi. Imela je precej pusto barvo las,  zato se je frizer Jure odločil, da jo pobarva na temnejšo bakreno, s čimer ji je osvežil barvo polti in poudaril lepe oči. Postrigel jo je precej na kratko, spredaj pa ji je pustil nekoliko daljše lase.
 »Zaradi Andrejine lepe in sijoče kože nisem potrebovala korektorja, temveč sem le z malo pudra v prahu preprečila, da bi se Andrejin obraz svetil. Modre oči sem ji poudarila z rjavkastimi odtenki senčil, spodnjo veko pa sem ji občrtala z modrim svinčnikom,« je razložila mojstrica ličenja, ki je prevzela Andrejo od Viki,  ki ji oblikovala izrazito močne ter goste obrvi. Preobrazbo je vizažistka končala z nanosom šminke v rožnatem odtenku, ki ji je primešala rožnato senčilo, s čimer je dobila intenzivnejšo in obstojnejšo barvo.


Tekst:                   Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:                    Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje:                 Manca Maselj, Laura Banko za kozmetiko Alexami, Viki Leški za oblikovanje obrvi po metodi Anastacia
Kozmetika:           Alexami
Stilistka:              Tanja Skok 
Pričeska:               Jure Pogačar za Alex Hair & Body Line, Pasaža Maximarketa, Ljubljana
Oblačila in nakit:   Marks & Spencer, nakit: NewYorker

Jana št. 19, 10.5.2011