Nasveti

Kaj storimo, kadar nas zagrabi

Jana
1. 2. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bolečine v križu oziroma hrbtenici so med najpogostejšimi bolečinami in vzroki za obisk zdravnika. Če jih doslej še niste občutili, ste prava srečnica.

Bolečine v križu oziroma hrbtenici so med najpogostejšimi bolečinami in vzroki za obisk zdravnika. Če jih doslej še niste občutili, ste pravi srečnež oziroma srečnica. Menda jih najmanj enkrat, še bolj verjetno pa velikokrat v življenju doživi prav vsakdo. Včasih je veljalo, da so imeli težave s hrbtenico ljudje, ki so opravljali težka fizična dela in starejši. Že dolgo to ne drži več, saj nastanejo zaradi prekomerne telesne teže, premalo gibanja, sedečega načina življenja in oslabljenega mišičevja.

1. ULEŽIMO SE IN SE NE GIBLJIMO

Kadar začutimo bolečino v križu, ki lahko seva tudi v noge, se moramo takoj uleči ali usesti. Pogosta napaka pri posameznikih, ki se prvič spopadejo s to težavo je, da tega ne storijo. Seveda ne, ko pa vsi vemo, da je treba proti bolečinam v hrbtenici veliko gibati. A gibanje je zgolj preventiva, in to zelo dobra, kadar pa imamo bolečino, moramo hrbet razbremeniti.

2. KDAJ K ZDRAVNIKU?

Če je bolečina precej huda, moramo takoj k zdravniku. Ne čakajmo, da vse skupaj postane neznosno, saj nam bo to še podaljšalo okrevanje. Zdravnik nas bo oskrbel z zdravili proti bolečinam, če je zelo hudo, bomo dobili injekcijo ali celo blokado, morda nas bo napotil k specialistu. Ne poslušajmo nasvetov iz okolice, ki nas silijo v gibanje, ampak ležimo oziroma menjajmo sedeč in ležeč položaj, dokler je to mogoče.

 

3. PROTIBOLEČINSKI MAZILA, OBLIŽI, TABLETE

Če se bolečine nekako da prenašati, počivajmo in jih lajšajmo s protibolečinskimi sredstvi. Veliko bolj ko tablete, te so ponavadi kar močne in jih naši želodci težje prenašajo, pridejo prav mazila in obliži, ki jih namestimo ali namažemo na bolečem mestu. Med družinske člane razdelimo opravke in jim dopovejmo, da bo vse skupaj hitreje mimo, če bomo vsaj tri, štiri dni počivali.

4. VAJE ZA HRBTENICO

Če ne prej, se bomo ob prvih bolečinah zavedli, kako pomembno je zdravje in kako lepo je življenje brez bolečin. Zato med okrevanjem naredimo načrt, kaj vse bomo storili, da si bomo okrepili hrbtenico. V literaturi in na spletu poiščimo vaje za hrbtenico in se odločimo, da jih bomo začeli izvajati takoj, ko bo napad mimo. Vpišimo se v vodeno vadbo ali na tečaj joge ali pilatesa ali se obrnimo na bližnjo fizioterapijo. Tam bomo zagotovo zvedeli, kako pomembne so vaje za hrbtenico, in da nas že samo deset minut izvajanja teh vaj na dan lahko odreši hudega in neznosnega trpljenja ob akutnih ali kroničnih bolečinah. Predvsem pa potrebujemo strokovnjaka, ki nam bo pokazal pravilno izvajanje vaj.

 

5. KATERI ŠPORTI DA IN KATERI NE?

Med najboljšo dejavnostjo za utrjevanje hrbteničnih mišic je plavanje. Sicer vam bodo strokovnjaki svetovali hrbtno plavanje, a tudi s prsnim in kravlom ne bo nič narobe. Problem pa je, ker povsod ni bazenov, da bi lahko plavali vse leto, zato moramo telo okrepiti tudi drugače. Priporočene dejavnosti so: hoja, tek po mehkem terenu (izogibajte se asfalta), pilates, zmerna aerobika oziroma vse vrste aerobnih vaj, ples, nordijska hoja, tek na smučeh in kolesarjenje. Pri vseh bodimo zmerni in pazimo, da ne skačemo preveč in ne delamo rotacijskih gibov z zgornjim delom telesa. Šporne aktivnosti, ki jih medicina ne priporoča, so: tenis, kegljanje, metanje kladiva in kopja ...

6. MASAŽA IN SPROŠČANJE

Če si lahko privoščimo masažo, poiščemo dobrega maserja in redno zahajamo k njemu. Terapevtska masaža namreč ugodno vpliva na oboleli del in kožo, mišični tonus in prekrvitev. Masiramo se lahko že takrat, kadar nas še rahlo boli. Če si ročne masaže ne moremo privoščiti, si lahko omislimo napravo za vodno masažo, v centrih dobrega počutja ji rečejo biserna kopel. Prijetna je tudi, če nimamo nobenih bolečin.

7. PREVELIKA TELESNA TEŽA?

Prevelika telesna teža povzroča veliko tegob, tudi bolečine v križu. Verjetno ni treba preveč razmišljati, zakaj. Samo predstavljajmo si, kako težko kosti hrbtenice nosijo pretežko telesno maso. Zato je treba resno premisliti in se spraviti k hujšanju. Na bolečine v križu vpliva tako neprimerna prehrana, ki slabi tudi kosti, kot premalo gibanja. Oboje je treba odpraviti in se posvetiti zdravemu načinu življenja.