Nasveti

Čudežne lastnosti magme

Sonja Grizila
7. 2. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Večkrat vam predlagamo pripravke ali celo povsem preproste jedi (ajda, skuta, olje - ¦), ki niso dragi in lahko povzročijo čudeže, zdaj pa bi vam radi povedali nekaj več o izdelkih z imenom panaceo, narejenih iz lave, ki je stekla v morje in se tam ohladila. Sodijo med medicinske pripomočke, kar pomeni, da so plod resnih znanstvenih študij, dobijo pa se v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Saj ni treba, da se nam zdravje popolnoma poruši: že zaradi ponavljajočega se prehlada ali bolečega išiasa, ne eno ne drugo praviloma ni smrtno nevarno, smo pripravljeni narediti marsikaj, kar bi nas spravilo k sebi in rešilo bolečin, pri tem pa nam ne bi škodilo. Vemo namreč, da imajo vsa zdravila vsaj kakšen stranski učinek in da nam dolgoročno morda bolj škodijo kot koristijo, še posebno če tečemo k zdravniku in v lekarno za vsako figo. Zelo ranljivi smo, kadar se nam ali bližnjim zdravje zares hudo poruši, ko smo končno pripravljeni ubogati zdravnike in še sami podpreti predpisano terapijo – ampak kako, s čim? Večkrat vam predlagamo pripravke ali celo povsem preproste jedi (ajda, skuta, olje …), ki niso dragi in lahko povzročijo čudeže, zdaj pa bi vam radi povedali nekaj več o izdelkih z imenom panaceo, narejenih iz lave, ki je stekla v morje in se tam ohladila. Sodijo med medicinske pripomočke, kar pomeni, da so plod resnih znanstvenih študij, dobijo pa se v lekarnah in specializiranih trgovinah.


Vreli kamen. Rude, iz katere izločijo »magmatsko zdravilo«, je po vsem svetu dovolj. Nastala je v pradavnini, ko so nastale celine in je lava zelo pogosto tekla v morje, morje pa je bilo seveda tudi tam, kjer ga že zdavnaj ni več. V stiku s slano vodo se je magma na hitro ohladila, kristalizirala in v svojo strukturo pritegnila nenavadno veliko vodnih molekul, tudi do četrtine teže. Seveda so skozi zemeljsko zgodovino svoje prispevali še drugi kemični in fizikalni vplivi in nastalo je 276 naravnih zeolitov (v grščini to pomeni vreli kamen), a samo eden od njih je uporaben v medicini. Panaceo, ki ga dobimo na našem trgu, izdelujejo v Avstriji, rudo kopljejo na Slovaškem – »in nikakor ni zmlet zeolit«, pravi biokemičarka Martina Perc Tratnjek iz podjetja Pharmagea, ki izdelke uvaža. Pojavljajo se namreč ceneni nadomestki, ki so res kar zmleta ruda in od katerih nikakor ne moremo pričakovati obljubljenih učinkov. Postopek izločanja koristnih snovi iz klinoptilolita, kot se imenuje medicinsko uporaben zeolit, je namreč zelo zapleten. Seveda mi ne pride niti na misel, da bi poskušala opisovati, kako se zdravilna učinkovina pridobiva in kakšne kemične lastnosti ima, saj je pomembno predvsem, kako deluje.

Čisti! Osnovna lastnost panacea je – čiščenje telesa in podpiranje imunskega sistema, to pa je tisto, kar si večinoma najbolj želimo. Iz telesa odplavlja težke kovine, pesticide in druge strupe in veže ter izloča proste radikale, ki so zadnje čase za vse strah in trepet, čeprav si ne znamo povsem jasno predstavljati, kaj je pravzaprav to. Zelo preprosto – gre za oksidacijo organov, kar bi lahko primerjali z rjavenjem vremenskim vplivom izpostavljenega železa. Ali drugače povedano – z vsakodnevnim stresnim življenjem, hitro in nepravilno prehrano, premalo počitka in številnimi strupenimi snovmi, ki jih nevede in nehote vdihavamo in pijemo, povzročamo prezgodnje staranje organizma. Zakaj kljub vsemu tako dolgo živimo? Ker kar naprej izumljamo nova zdravila in pripomočke, ki nam to omogočajo, pri tem pa ne razmišljamo o kakovosti življenja v visoki starosti (in seveda že prej).

Več v Jani št. 6, 7.2.2012