Mnenja

Vprašajte Evo:Tretješolec je odpovedal pri poštevanki

Eva Hrovat Kuhar
28. 1. 2023, 09.00
Deli članek:

"Naš tretješolec ima v šoli težave. V drugem razredu so nam predlagali ponavljanje, ker mu je šlo težko," se glasi del pisma naslovljenega na rubriko 'Vprašajte Evo'.

Profimedia
fotografija je simbolična

"Naš tretješolec ima v šoli težave. V drugem razredu so nam predlagali ponavljanje, ker mu je šlo težko, rekli so, da dosega le nujne cilje, pa še teh ne vseh, proti koncu leta je bilo malo bolje. Pogosto sem bila pri razredničarki, skupaj s šolsko psihologinjo sta me prepričevali, da je zanj bolje, da razred ponavlja. S tem se nisem mogla strinjati, predvsem ker je te male cilje – ne vem, kako naj jim drugače rečem – dosegel. Nisem želela, da bi se počutil slabo, če bi vsi njegovi sošolci šli v višji razred, to bi ga močno prizadelo, o tem sem prepričana. Doma se trudim z njim, prav vsako popoldne skupaj delava, tudi za vikend. Sprašujem ga, delava vaje, nauči se, ko pa ga čez kakšen dan ali dva vprašam, nima pojma, kot da za kaj takega še ni slišal. Trenutno je popolnoma odpovedal pri poštevanki, kot da še ni slišal zanjo, števila le sešteva, kar mu po eni strani vzame ogromno časa, po drugi pa se ob tem pogosto zmoti, ker mu tudi seštevanje čez desetico ne gre gladko. Seveda me to jezi, vedno pogosteje izgubljam živce. Kako je mogoče, da se nečesa nauči, razume, potem pa takoj pozabi? Tega ne razumem, zdi se mi, da le noče. Sicer se navadno učenju doma ne upira, včasih pa, kot bi se mu spremenil značaj, joka, kriči in uhaja iz sobe. Rada bi še vaše mnenje o takem obnašanju."

- Maruša

Jaka Koren
Eva Hrovat Kuhar

Minimalni cilji in standardi znanja so res minimalni

Močno ste se potrudili z obiski pri razredničarki, da je pristala na ponovna ocenjevanja. Čisto možno je, da je bil vprašan prav to, kar sta se prejšnji dan učila. Verjetno se je fant za vsako preverjanje posebej z vašo pomočjo res pripravil, a je vse tudi takoj pozabil in tega znanja ni nesel s seboj v tretji razred.

Ni pomemben le uspeh v šoli, bistveno pomembnejše je počutje vašega sina

Predstavljajte si, da v službi delate nekaj, kar se vam zdi pretežko in česar ne zmorete, sodelavcem gre bistveno lažje in predvsem hitreje, to vidi tudi vaš šef. Sicer vas ne izpostavlja pred sodelavci, a vi čutite, da za njimi zaostajate, zato nosite delo domov, mu posvečate več časa kot drugi, zajeda se v vaš prosti čas – a uspeha ni. Verjetno si zlahka predstavljate, v kakšni stiski bi se znašli in kako bi tako dogajanje vplivalo na vaše počutje.

Zdaj pa samo zamenjajte osebe. Mali nima možnosti izstopa iz sistema, v katerega je vpet. Nekaterim uspeva iti po šolski poti brez napora, nekateri pa jo le stežka premagujejo in videti je, da se to dogaja vašemu sinu.

Fantov osebnostni razvoj in njegova samopodoba sta ogrožena

Če se vrnem na prej opisani primer: vi ste odrasli in imate izgrajene strategije, kako se soočiti s takimi težavami, v skrajnem primeru bi lahko tudi poiskali drugo delo, morda nekaj časa ostali doma in načeli prihranke, morda bi za kratek čas kdo drug poskrbel za finance – imeli bi kar nekaj izhodov. Vaš fant pa mora vztrajati v šoli in se ji na noben način ne more izogniti. Izjemnega pomena je, da ima še vedno motivacijo in se trudi, a dolgo ne bo več šlo tako, saj veste, da ob stalnih neuspehih motivacija strmo upada.

Celoten odgovor svetovalke Eve si lahko preberete v reviji Jana, št. 4, 24. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.