Mnenja

Janin uvodnik: En kupon, prosim!

Marija Šelek
24. 1. 2023, 05.45
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 06.16
Deli članek:

Če lahko veliki trgujejo z odpustki, bomo pa še mi. Aja, mi ne, reveži moramo reševati planet.

unsplash
Tako Ameriška agencija za varovanje okolja kot Svetovna zdravstvena organizacija menita, da je kuhanje na plinski štedilnik nevarno.

 V Ameriki je silovito završalo, potem ko je Ameriška komisija za varnost potrošniških izdelkov naznanila, da bi v prihodnosti veljalo razmisliti o prepovedi plinskih štedilnikov. Znanstveniki so namreč ugotovili, da ogrožajo naše zdravje, povezujejo jih z razvojem bolezni na dihalih, srčno-žilnimi težavami, rakom in drugimi zdravstvenimi zapleti, onesnažujejo notranjost naših domov, predvsem pa bi nas moralo skrbeti zdravje otrok – več kot 12 odstotkov astme v otroštvu bi lahko pripisali tudi uporabi plinskih štedilnikov, pravijo študije. 

Tako Ameriška agencija za varovanje okolja kot Svetovna zdravstvena organizacija menita, da je kuhanje na plinski štedilnik nevarno. Če človek pobrska po zgodovini, se izkaže, da so to ugotovili že pred dvanajstimi leti, a takrat povedali, da so na udaru predvsem poklicni kuharji (ste že videli kakšnega kulinaričnega mojstra kuhati na steklokeramični plošči ali indukciji?).

Za povprečnega človeka, ki skuha obrok ali dva dnevno ter pri tem ne pozabi na zračenje, pa naj ne bi bilo skrbi. Medtem se je očitno mnogo spremenilo, plinski štedilniki so pristali na črnem seznamu ne samo zaradi zdravja, temveč tudi zaradi ekologije. Bolj ekološko je kuhati na elektriko. Četudi jo dobimo s kurjenjem premoga?

Zaradi zdravja otrok in skrbi za okolje sta v nemilosti tudi ogrevanje in kuhanje na drva. Po zadnjih podatkih s kurjenjem trdih goriv in odpadkov v Evropski uniji vsako leto povzročimo 60.000 prezgodnjih smrti in 60 milijonov bolniških dni.

Kaj nam je torej storiti?

Predlagam, da preden razbijete domačo peč na drva in zapečatite kamin, še malo počakate.

Avgustovska analiza britanske trajnostno naravnane marketinške agencije o letalskih navadah slavnih in bogatih je pokazala, da ena oseba samo z zasebnimi letalskimi prevozi v pol leta spusti v zrak toliko emisij kot tisoč gospodinjstev v ZDA v enem letu. Na neslavno prvo mesto se je s 170 poleti v pol leta uvrstila ameriška zvezdnica Taylor Swift, ki ima na vesti več kot 8.000 ton emisij ogljikovega dioksida. Medtem ko en povprečnež onesnaži planet s približno sedmimi tonami emisij ogljikovega dioksida, ga slavni in bogati samo z zasebnimi letali z več kot 3.000 tonami. Kje so še jahte, kot je na primer Abramovičeva, s katero je okolje v enem letu obložil kar z 22.000 tonami emisij. Toliko jih povzroči slabih 5.000 avtov na bencin v ZDA.

Ker smo glede varovanja okolja v Evropi napredni, smo se odločili, da za polovico zmanjšamo izpuste do leta 2030 in seveda posežemo tudi v morski promet. Ampak veste kaj, superjahte so iz teh regulacij izključene – lahko kurijo neomejeno goriva in se fijakajo okoli, kolikor jim duša poželi. In očitno jih planet čisto nič ne skrbi, saj so naročila za nove jahte že tretje leto v porastu. Tudi zanimanje za nakup zasebnih letal ne upada.

Mi pa se bomo še naprej sekirali, kako v imenu varovanja okolja zamenjati peč, štedilnik ali kamin na drva, četudi bomo zaradi visokih cen energentov crknili od lakote, še prej pa izgubili dom zaradi nezmožnosti plačevanja kreditov. Množičnega odpovedovanja pečem in kaminom na drva, potem ko smo se zaradi ukrajinske vojne zavedeli, da je električni mrk (ali občasne redukcije) lahko že jutrišnja realnost, od pragmatičnih Slovencev najbrž ni pričakovati. Bi pa morda lahko začeli za nas navadneže kar na bencinskih postajah prodajati emisijske kupone za gospodinjstva. Če lahko veliki trgujejo z odpustki, bomo pa še mi. Aja, mi ne, reveži moramo reševati planet.  

Izšla je Jana, št. 4., 24. 01. 2023. Vabljeni k branju!

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.