Mnenja

Tudi Kopriva pozebe

Sonja Grizila
8. 3. 2021, 22.00
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik

Ta hip me najbolj bega vprašanje – a jih ni nič sram, v mislim imam vlado in njene razvejene lovke, ki očitno sežejo povsod. Priznati moram, da mene je sram, saj nenehno pisarim, kako bi bil svet drugačen, če bi bilo na vodilnih položajih več žensk. Potem pa se zgodita ministrici, ki bi morali že zdavnaj z dvignjeno glavo oditi s svojih položajev, ker v vladi očitno nimata nobene besede. No, vsaj z ministrico za pravosodje je tako. Imenovanje tožilcev se ne zgodi, ker niso všeč predsedniku vlade. Ministrica jih je že zdavnaj predlagala, a jo vlada ignorira. Kar ni nič nenavadnega, saj predsednik še zmeraj ni odprl pisnega odstopa notranjega ministra. Če problema ne načneš, ga pač ni.

S šolsko ministrico je malce drugače; videti je, da z zadovoljstvom sodeluje v vladi, čeprav večinoma ne zna logično pojasniti ukrepov, ki jih zagovarja. Ampak s stavkom, da so mariborski dijaki, ki so si s protestom prislužili 400 evrov kazni, »mladi odrasli ljudje, ki morajo biti odgovorni za svoja dejanja«, nas je pa res sezula. Kaj je pa s tistimi dijaki, ki še niso polnoletni in so dobili vabilo od sodnika za prekrške? Jih bodo vzeli staršem in vtaknili v popravni dom? Ljudje božji – dijaki niso protestirali zato, ker sovražijo šolo in učitelje (no, morda res ne spoštujejo šolske ministrice), ampak ker po petih mesecih hočejo v šolo! Zdaj sicer gredo, ampak kako se bo deljeni pouk obnesel, se še ne ve. Bodo imeli učenci, ki so doma, neposreden prenos iz razreda? Vse drugo namreč pomeni dvojno obremenitev za učitelje. Tega, recimo, nismo izvedeli. Bodo že ravnatelji uredili. Kar naj gredo protestirat, če si upajo!

No, ni videti, da je osramočena Alenka Jeraj, ki se je kar sama izdala, da ima na tviterju lažni račun. Kot poslanka zapiše eno, kot Kopriva, kot se imenuje njena »dvojnica«, pa komentira, zmerja in deli svoja in druga neprimerna sporočila, njeni občudovalci pa tudi. Saj ni edina, pravijo, vse stranke da to počnejo. Celo identiteto kradejo, potem pa objavljajo svoje nebuloze. Prejšnji teden se je razkuril eden od stalnih udeležencev petkovih protestov, ki so mu ukradli sliko in ime ter mu podtaknili popolnoma nasprotne ideje (pa tudi besednjak), kot jih zagovarja. Iz vsebine lažnih tvitov in s seznama delivcev, med njimi so ljudje iz vrha SDS-a in njihovi goreči privrženci, je lahko razbrati, kdo si je nesramnost privoščil. Lažni profil so umaknili, ne pa tudi številnih delitev, ki so kot bilka v senu.

Tako, dragi moji. Se zavedamo, da je tisto, kar najdemo na družabnih omrežjih, najbrž res, samo če pisce poznamo in jih lahko navsezadnje tudi preverimo? Vse drugo je pa tako tako. Če nimamo dobre šole spletnih prevar, je bolje, da se tega ne gremo. Ponarejevalci nimajo nobenih zadržkov, pred kratkim so recimo potvorili medijsko raziskavo Mediane, da je bila za vlado nadvse ugodna. In bi najbrž razveselila marsikaterega občudovalca Janševe vlade, če ne bi bilo preklicanih medijev, ki so zadevo raziskali. In ki jih je treba spraviti v red, grozi predsednik vlade Evropski uniji, ki se vpleta v naše razmere. Ta pa še kar naprej vztraja, da je pri nas vrsta stvari zelo narobe in da bomo predsedovanje najbrž izpeljali pod budnim nadzorom. To je približno tako, kot da te do polnoletnosti vtaknejo v popravni dom.

Tolažilno je vsaj to, da vladajoča stranka čisto vsega vendarle ne obvlada. Mednarodna preiskava pranja denarja, eden od glavnih osumljencev je Rok Snežič, zelo povezan z vladno stranko, se je s pompom začela. Ni šlo vse gladko, saj ga je nekdo s policije nedvomno obvestil, naj počisti za seboj, zasačili so ga namreč na poti iz BiH, kamor ne bi smel, ker so ga izgnali – in tako pač vemo, kar naj bi nam ostalo prikrito. Zdaj bomo lahko opazovali, kako se bodo osumljenci vlekli iz zosa in kako bodo najbrž padale glave med preiskovalci. In upali, da ljudski reki včasih ne veljajo. Prav zdaj iščem okrog vogalov koprive za spomladansko juho, pa jih ni. Tudi Kopriva pozebe.

Zarja Jana, št. 109.3. 2021