Mnenja

Ali spim na geopatogeni točki?

Sanja Lončar
28. 9. 2015, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Naravno in enostavno: Odgovarja Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave

Pred dnevi me je ustavil sosed, ki živi v stanovanju pod mojim, in mi povedal, da so strokovnjaki izmerili sevanje v njegovi spalnici ter ugotovili, da ima posteljo na negativnem območju. Potem so mu prodali še neko posebno ležišče, ki naj bi to negativno sevanje izničilo. Ker je moja spalnica nad njegovo (in je tudi postelja na enakem mestu), mi je svetoval, naj jih tudi jaz pokličem, da mi izmerijo sevanje. Ne želim vabiti v stanovanje nekih samooklicanih strokovnjakov, pa tudi pokojnina mi ne omogoča nakupa drage naprave ali vzmetnice. Vseeno mi to ne da miru, zato se obračam na vas z vprašanjem, ali obstaja kakšna poceni in zanesljiva metoda, kako izničiti takšno sevanje. Mojmir P.

V času, v katerem živimo, smo  čedalje bolj izpostavljeni sevanju. Geopatogeno zemeljsko sevanje je le eno. Prišteti je treba še sevanje vse večjega števila električnih naprav, daljnovodov, mikrovalovno sevanje, ki ga oddajajo brezžične naprave, mikrovalovke in podobno.

 Ne vem, katero sevanje so izmerili pri vašem sosedu. Če je bilo zemeljsko in je vaša postelja nad njegovo, bi bilo dobro zaščititi prostor, kjer spite. Za to pa vam res ni treba odšteti veliko denarja.

Včasih so bili ljudje pred zemeljskim patogenim sevanjem zavarovani že zaradi načina gradnje. Takrat so namreč estrihe in omete delali iz slame – ta vsebuje zelo visok delež kremena in razpršuje sevanje. Ob tem so si vzeli čas, da so začutili prostor, na katerem bodo zgradili svoje domovanje. Zato je večina starih objektov zgrajena tako, da geopatogeno sevanje ni motilo stanovalcev.

Danes je ta del modrosti pozabljen. Sodobni urbanizem ne skrbi za zdravje stanovalcev in se bolj ukvarja z zunanjim videzom mest.

Odgovor v celoti preberite vreviji Zarja št. 14, 22.9.2015