Mnenja

Varčevanje za pokojnino

Jana
11. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ali je drugi pokojninski steber smiseln

Vedno pogosteje slišimo, tudi iz tujine, da moramo v Sloveniji na novo urediti pokojninski sistem.  Sam sicer dodatno varčujem v drugem pokojninskem stebru, a se mi vse bolj dozdeva, da to ne bo dovolj za dobro pokojnino, zato me zanima vaš pogled na pokojnine v prihodnje.

Pokojnine so v Sloveniji tema, s katero se do sedaj ni želel nihče ukvarjati. Vendar pa se vse hitreje približujemo točki, kjer si bo treba naliti čistega vina in pogledati resnici v oči. Današnji pokojninski sistem namreč deluje po principu sprotnega financiranja, ki pa bo glede na demografske napovedi kmalu postal nevzdržen. Te napovedi namreč kažejo, da naj bi leta 2025 število upokojencev v Sloveniji že preseglo število zaposlenih. K temu bo nekaj zagotovo pripomogla tudi trenutna finančna in gospodarska kriza, ki bo povzročila številne prezgodnje upokojitve. Pokojninska blagajna je vse bolj prazna, zato je pričakovati, da brez skorajšnje pokojninske reforme preprosto ne bo šlo. Kaj bo  reforma prinesla, je verjetno prezgodaj ugibati, nekaj pa je gotovo. Upokojitvena starost se bo morala zvišati, višina zagotovljene pokojnine pa znižati. Zato je odgovornost vsakega posameznika, da poskrbi za ustrezno višino pokojnine v svojem tretjem življenjskem obdobju. In to nemudoma, saj mu bo v nasprotnem primeru v starosti grozila revščina. Kako pereč izziv lahko posamezniku predstavlja nezadostna pokojnina v starosti, govori naslednji primer. Če imate danes na leto okoli 30 dni dopusta, ga boste imeli glede na pričakovano življenjsko dobo v času koriščenja pokojnine kar 20 let. A boste žal v tem času predvidoma prejemali  tudi manj kot 50 odstotkov vašega zadnjega osebnega dohodka. Boste zdržali ves dopust? Težko verjamem. Začnite torej s pravilnim varčevanjem že danes in se ne zanašajte preveč na pomoč drugih. To zapoveduje že star slovenski pregovor, ki pravi: »Kdor se na druge zanaša, v situ vodo prenaša.« Tudi donosi iz drugega pokojninskega stebra, iz katerega je zaradi predpisane naložbene politike pričakovati le do pet odstotkov dodatne pokojnine ne bodo dovolj za pokritje vašega pokojninskega primanjkljaja. Čeprav Američani niso prav varčevalno usmerjen narod, jih kar 95 odstotkov tistih, ki varčujejo v vzajemnih skladih, namensko varčuje za pokojnino. Za pokojnino seveda lahko varčujete tudi v drugih naložbenih oblikah (nepremičnina, varčevalni načrt, naložbeno zavarovanje, delnice, plemenite kovine ipd.), pazite le, da bodo vaše izbrane naložbe imele podlago v realni vrednosti. Izkoristite trenutno situacijo sebi v korist in si z rednim mesečnim varčevanjem začnite graditi premoženje, ki vam bo v tretjem življenjskem  obdobju zagotavljalo mirno, veselo in človeka vredno življenje.

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati k razmišljanju, odločiti pa se morate sami. Le  vi sami lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila določenemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave nastane sprememba.

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov: Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na: jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Zaradi boljšega razumevanja vašega vprašanja nam prosim čim bolj natančno opišite vašo finančno situacijo.