Mnenja

Investiranje na borznem trgu

Jana
28. 10. 2010, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sem povprečni vlagatelj, ki se v trenutni finančni situaciji ne znajdem najbolje. Ne vem namreč, ali je sedaj že pravi čas za ponovno investiranje na borznem trgu.

Janin finančni kotiček
Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

 

Investiranje na borznem trgu


Sem povprečni vlagatelj, ki se v trenutni finančni situaciji ne znajdem najbolje. Ne vem namreč, ali je sedaj že pravi čas za ponovno investiranje na borznem trgu. Veliko se namreč govori o tem, da se finančna situacija počasi umirja in stabilizira. Ker o tem nisem povsem prepričan, bi rad prebral tudi vaše mnenje. Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.

Spoštovani bralec, res se zdi, da se trenutni svetovni finančni položaj izboljšuje. A to je le iluzija, ki jo jaz označujem kot zatišje pred orkanom, katerega zunanji rob nas je zadel leta 2008. Trenutno smo v njegovem očesu, čaka pa nas še spopad z njegovim zunanjim robom. In to se bo zgodilo ravno takrat, ko bo večina ljudi najmanj pričakovala. Priča bomo drugemu kraku recesije, ki bo veliko težavnejši od prvega. Predvsem zato, ker si večina še ni opomogla od prvega udarca. Čeprav si ekonomisti med seboj niso edini, ali bomo res priča recesiji z dvojnim dnom, pa na to kaže kar nekaj posrednih indicev. Delniški trgi počasi izgubljajo sapo, kar je posledica zmanjšane količine denarja v obtoku. Banke še naprej zmanjšujejo posojila oziroma višajo merila za njihovo pridobitev. Nezaposelnost še naprej narašča, ljudje se še vedno poredko spuščajo v nakupe višjih vrednosti, kot so na primer nepremičnine in avtomobili. Da še nismo dosegli recesijskega dna, kaže tudi indeks Yale School of Management, ki spremlja delniške nakupe ob posameznih korekcijah oziroma zaupanje vlagateljev v rast tečajev po korekciji. Ta namreč kaže, da individualni investitorji v delniške trge nimajo pravega zaupanja že vse od začetka lanskega leta. Poleg tega se zaostrujejo odnosi med Južno in Severno Korejo, napad na Iran postaja čedalje bolj verjeten, evropski bančni stres test je nakazal razpoke v bančnem sistemu, čakajo nas sindikalni protesti. Pred nami je torej zelo »vroča« jesen. Povišana temperatura pa bo v jeseni predvidoma vplivala tudi na dviganje cen plemenitih kovin, ki v tem obdobju tradicionalno lepo rastejo. Glede na prejšnja leta so vlagatelji v plemenite kovine v tem obdobju deležni 2/3 celotnega letnega donosa tega naložbenega sektorja. Zanimiva bosta tako zlato kot srebro, katerih vrednost troy unče (31,1035 g) bi do konca leta lahko poskočila vse do 1.500 ameriških dolarjev pri zlatu oziroma 30 ameriških dolarjev pri srebru, kar je od trenutnih vrednosti precej višje. A naj pri tej naložbi donos ne bo vaše glavno vodilo, ker je poslanstvo plemenitih kovin predvsem zaščiti kupno moč vašega denarja v prihodnje. Naj za konec svoje navedbe podkrepim še z izjavo analitika borznih trgov in socialnega teoretika Roberta Prechterja, ki je pred kratkim dejal: »Zima prihaja. Kupite si plašč.«

Nasveti so informativni. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave nastanejo kakšne spremembe. 

Jana št.31, 3.8.2010