Ljudje

Menedžer, ki kroti zvezdnice

Marija Šelek
14. 6. 2009, 16.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Raay je menedžer, ki kroti zvezdnice. Bodočim zvezdam, ki pridejo pod njegovo okrilje, zabiča, da se morajo posloviti od lenobe in pasivnosti.

S šestimi leti je kot Aleš Vovk na Prvem glasu Gorenjske dobil nagrado občinstva. To mu je kriče aplavdiralo. Pri osemnajstih je kot Raay vstopil na glasbeno sceno in šest let pozneje je še vedno najmlajši glasbeni producent pri nas. Pravzaprav je vse v enem: producent, izvršni producent, mentor, menedžer, predstavnik za stike z javnostjo in avtor več kot 150 skladb. Zaradi njega smo spoznali Manco Špik, Žano in Majo Slatinšek. A v rokavu skriva še nekaj mladih pevcev, ki jih vzgaja. Na začetku tudi s trdo besedo.

Javnost ga je najbolje spoznala kot pevca in gonilno silo zabavne skupine Turbo angels. Nastopanje v njej ga je zaznamovalo tudi v negativnem smislu, saj nekateri mediji prezrejo in po krivici obsodijo kakšno glasbeno delo zgolj zato, ker je njegov avtor on. Hitro pa jim na primer uspe pozabiti, da je spisal glasbo za zadnji album Nuše Derende.
Drugi, ki niso obremenjeni z njegovim nastopanja s Turbo angels, ga imenujejo čudežni deček. Nesporno je Raay sila ambiciozen in zaposlen mlad moški. Umetniško ime si je nadel po svoji najljubši računalniški igrici Rayman. Aleš ga kličejo zgolj še babica in starši – ti so mu glasbo tako rekoč položili v zibel. Oče in mama sta namreč glasbenika, v očetovi skupini sta začeli peti tudi Helena Blagne in Simona Vodopivec. Raay je prepričan, da mu je oče dal dobro startno osnovo.

Nadut, zoprn in prepotenten?
Raay je iznajdljiv, zabaven, pozitiven, korekten in odkrit. Raje ima prvo zamero kot zadnjo in brez dlake na jeziku pove: »V preteklosti sem kot zelenec delal napake. Ego mi je plaval do neba in še sreča, da sem to spoznal. V teh letih sem tudi ugotovil, da me tisti, ki me poznajo zgolj iz medijev, ne marajo. Zato že ob prvem stiku razbijem napetost in naznanim: vem, da delujem nadut, zoprn in prepotenten. Potem se zasmejimo in spoznavanje neobremenjeno steče.«
Rad ustvarja z novimi glasovi – začelo se je z Unique, Majo Slatinšek, Žano in Manco Špik, na samostojno pot je pospremil Špelco, zdaj pa bdi nad kariero Ele, mlade pevke s Ptuja. 
Bodočim zvezdam, ki pridejo pod njegovo okrilje, opiše delo brez olepševanja. »Najprej jih prestrašim. To se sicer grozno sliši, ampak na začetku je preprosto treba razčistiti nekatere stvari. Na primer: če mi rečeš, da boš imel na nastopu črno srajco, in ti jaz rečem, da boš imel belo, boš oblekel belo. Ti je jasno? Če so take stvari razumljive že na začetku, vidiš, da je pravi za ta posel.« Še prej pa se mora posloviti od lenobe in pasivnosti. Nekateri njegove usmeritve razumejo kot nagajanje, ampak Raay zatrjuje: »Tudi meni na začetku poti marsikaj ni bilo jasno – na primer zakaj se ni dobro vsak teden pojaviljati v razvpitem tabloidu. Pade ti ugled in drugih medijev ne zanimaš več. Zakaj je bila Manca Špik najuspešnejši projekt? Zato ker je poslušala. Zavedala se je, da moji nasveti niso ukazi, ampak izhajajo iz izkušenj.« Sčasoma pa se je le naučil, da izvajalci niso lutke, ki bi ga brezpogojno poslušale, temveč morajo biti željni dela in vseskozi dejavni. Le tako jim bo skupaj uspelo.

Eno leto brez dekolteja
Odkrito tudi pove, da sta Maja Slatinšek in Žana včasih dobili vtis, da ju sili v nekatere stvari. Morda je včasih res tako deloval. Najmanj se njegovim zapovedim upirajo najuspešnejše. Kje pa se njegove zapovedi končajo? »Žana se mi je uprla pred nastopom na Melodijah morja in sonca, ko sem ji rekel, naj si v elegantni večerni obleki nadene na noge plavutke, ker jo bodo tako vsi opazili in pisali o njej. Na srečo me takrat ni upoštevala, pa tudi Marjetka (Raayeva zaročenka, op. p.) se je spraševala, ali se mi je morda malce zmešalo,« se danes tej peripetiji smeji Raay, sicer tudi študent Akademije za glasbo. Uprli sta se mu tudi Marjetka in Maša, sopevki v Turbo angels, ko se za neki rumeni časopis nista hoteli fotografirati tako, da bi se mazali z malinovo marmelado. Tudi preveč kratka krila in dekolteji niso vedno dobri za javno podobo, se strinja Raay: »Vidim, kakšne napake sem delal. Pri novem in zame gotovo prelomnem projektu T angels sem sklenil, da se vsaj eno leto izogibamo dekolteju. Če še tako dobro zapoješ, se bo našel nekdo, ki bo zapisal: spet so stavili na svoj dekolte in škornje!«

T angels so nova glasbena zasedba, v kateri poleg Marjetke in Raaya pojeta povsem neznana Kataya ter Mitja. Po slišanem ji ne moremo oporekati atraktivnosti in korektnosti, njenih nastopov pa se pravzaprav lahko veselimo.
Raay ob koncu prizna še eno menedžersko-mentorsko zablodo: »Zmotno sem tudi menil in silil dekleta, da skrivajo svoje ljubezenske zveze. Mislil sem, da bodo samska privlačnejša za oboževalce. Za to mi je žal. Še vedno sicer menim, da zasebnosti ni treba obešati na veliki zvon, vendar je neumno, da o tem namerno lažeš.« Raay je tako ravnal tudi pri sebi, saj je nekaj časa bolj ali manj uspešno skrival zvezo z Marjetko Jurkovnik, ki traja že pet let. Zdaj o njuni zaroki javno govori in ne, poroka, ki si jo želita na svojo obletnico 15. decembra, ne bo promocijska poteza.