Ljudje

Kako z manično depresijo?

Žana Kapetanović
20. 10. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

O bipolarni motnji žal premalo vemo, čeprav je del naše stvarnosti. Na promociji knjige Bipolarna motnja za telebane so se spontano zbrali ljudje, ki do pred kratkim še slišali niso za to bolezen, zdaj pa so prisiljeni z njo živeti in iskati pomoč.

»Če trpite zaradi bipolarne motnje, lahko vaše razpoloženje občasno zaniha daleč onkraj normalnega. Danes, denimo, spretno deskate po morju življenja, že naslednji dan pa se dvigne mogočen val in vas zabriše ob čeri.
Globoka depresija vas lahko ovije v obup in obsodi na neskončne dni v postelji. Polno razmahnjena manija pa vas lahko spodbode kot pobesnelega bika in potem vaše izmučeno truplo odvrže na smetišče.«

Joe Kraynak, neodvisni pisec, avtor mnogih knjig, ki je »diplomiral« iz bipolarne motnje v trdi šoli življenja. Decembra 1999 so njegovi ženi Cecie, takrat učiteljici španščine, diagnosticirali bipolarno motnjo.
Izkušnje iz prve roke. Od tistega dne sta Joe in Cecie obiskala pol ducata zdravnikov in še več terapevtov, bila sta prisiljena preživeti karierne spremembe in finančne stiske, ki navadno spremljajo to bolezen. »V tej knjigi razkrivava orodja skupaj s strategijami in tehnikami, ki jih lahko uporabite za vzpostavitev in ohranjanje stabilnega razpoloženja in ki vam bodo pomagala, da se boste veliko bolje počutili. V njej ne razpravljava o diagnozah in načinih zdravljenja, zdravilih, ki so na voljo, in terapijah ter spremembah življenjskega sloga, ki so vam v pomoč pri spopadanju z motnjo.
Odpraviva se naprej in vam razkrijeva nekaj vzrokov in posledic bipolarne motnje, seznaniva vas z nekaterimi strategijami za preživetje krize in opiševa, kako lahko prijatelji in družinski člani podprete bližnje z bipolarno motnjo.

Več v Jani št.42,20.10.2009

Joe Kraynak in njegova žena Cecie, ki ima bipolarno motnjo.