Ljudje

Osličje mleko, čudežni eliksir?

Žana Kapetanović
8. 11. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V zadnjem času se veliko govori o osličjem mleku - predvsem zato, ker ljudje v strahu pred gripo iščejo naravne snovi, s katerimi bi si lahko okrepili imunski sistem. Kot pravi stara modrost, je osličje mleko na seznamu takšnih snovi na prvem mestu.

V zadnjem času se veliko govori o osličjem mleku – predvsem zato, ker ljudje v strahu pred gripo iščejo naravne snovi, s katerimi bi si lahko okrepili imunski sistem. Kot pravi stara modrost, je osličje mleko na seznamu takšnih snovi na prvem mestu. Ker je to mleko prava dragocenost, saj ga oslica da zelo malo (če ga, glede na pregovorno trmo teh živali, sploh da!), in ker so osli že skorajda izumrla vrsta, ljudje po tem mleku čedalje bolj povprašujejo. Novo vrednotenje osla kot koristne in pametne živali je tako odločno pometlo s predsodki, ki smo jih nekdaj imeli o teh lihoprstih kopitarjih. Tudi v Sloveniji je čedalje več ljudi, ki so nad temi živalmi navdušeni.

Ko začne novinar brskati in iskati določene podatke, pri tem ugotovi še marsikaj drugega. Tako sem tudi sama, ko sem raziskovala, kakšne so koristi osličjega mleka, izvedela, da je tudi v Sloveniji kar nekaj ljudi, ki so navdušeni nad temi lepimi živalmi, tako da jih ljubiteljsko gojijo na svojih posestvih ali ob svojih počitniških domovanjih. Ljubezen do oslov je tudi pri nas svojevrstna modna muha...

 

Blizu Ljubljane ima osle Janez Pogačar, veliki ljubitelj teh živali in daleč naokoli najboljši jezdec oslov. Je predsednik Oslovskega športnega društva in organizator mednarodnih oslovskih dirk, ki jih prirejajo že tri leta zapored. Gre za mednarodno srečanje in veselo prijateljsko tekmovanje zaljubljencev v te živali.

 

Ali je osličje mleko res tako zdravo?
»Oslice dajejo sicer manjše količine mleka, a je to vsebinsko zelo bogato. Količina mleka je namreč v obratnem razmerju z vsebnostjo hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Poleg oslic velja omeniti še koze, ovce in kobile, ki imajo izredno dobro, a količinsko skromno mleko. Osličje in kozje mleko je po svojih lastnostih najbolj podobno človeškem mleku in je zato izredno prebavljivo za človeka. Prav tako kot kozje tudi osličje mleko dojenčkom ne povzroča alergij, kar je sicer pogosto pri kravjem mleku. Osličje mleko vsebuje kar 60-krat več vitamina C kot kravje ter veliko vitaminov A, D in E. Prav zato ga priporočajo vsem, tudi odraslim, ki imajo astmatične napade in bronhitis. Osličje mleko ima le malo maščob in ima razmeroma malo beljakovin, bogato pa je s kalcijem in fosforjem. Ker ima vitamin D, se lahko kalcij še toliko bolj izkoristi. Predvidevam, da bi bilo to mleko zaradi dobre kombinacije kalcija z vitaminom D zelo učinkovito pri zdravljenju nespečnosti, tesnobe in depresije,"pravi Marija Merljak, univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije.

Več v Jani št 44, 3.11.2009