Nasveti

Vražji zakonski načrt

Jana
7. 11. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Naj vam s štiritedenskim načrtom pomagamo do bolj romantičnega in seksi zakona.

Se tudi vam dogaja, da si med večerjo z možem ogledujete druge pare, kako se sproščeno smejijo in objemajo, kar tako, sredi restavracije? Počutite se odgovorne, ker vajin odnos ni tako radoživ, na zdolgočasen seks raje niti ne pomislite. A ni nujno, da je tako. Naj vam s štiritedenskim načrtom pomagamo do bolj romantičnega in seksi zakona.

1.  teden: Začnite razvijati iskrivost
Prvi teden se bosta poslovila od preveč družinsko, domače obarvanih vezi in se navzela iskrivejšega odnosa s prvih zmenkov. Partnerju posebej omenite lastnost, ki jo najbolj cenite, in potem eno, ki vas pri njem najbolj moti. Začnita z odkritim komplimentom, povejte mu, na primer, da vam je všeč, ker vas vsak dan vsaj enkrat pošteno nasmeje.  Nadaljujte: »Žal se čez vikend večkrat zasidraš za računalnikom, sama pa moram poskrbeti za kosilo, pospravljanje, pa še za otroke povrh.« Takšne primere, vesele in žalostne, bosta lahko naštevala vse popoldne in  čedalje bližje bosta razburkanim čustvom na začetku zveze.
2.  teden: Prisluhnimo partnerju
Opomnita se, da sta skupaj zato, da se dopolnjujeta in učita drug od drugega. Zavedati se moramo, da smo povezani z nekom, ki bo čez čas na zelo poseben način neskladen z nami, saj je to oseba, ki jo potrebujemo za svojo rast in zdravljenje. Ozavestiti moramo, da se povežemo z nekom, ki zahteva od nas, da zrastemo na področjih, kjer imamo pomanjkljivosti. Če partnerjevim potrebam prisluhnemo, imamo enkratno priložnost za osebnostno rast. Če smo kot otrok ugotovili, da je nevarno iskati stik ali čustveno bližino in smo postali tihi in oddaljeni, bomo pritegnili koga, ki bo od nas potreboval čustveno bližino. Če smo se naučili, da se oklepamo ljudi, nas bo pritegnil kdo, ki bo želel, da mu damo prostor in spoštujemo njegove meje itd. Kar je bilo prej past, zdaj postane rešitev. Zaprejo se izhodi in na lepem bosta obudila ljubeč odnos.

3. teden: Ne zanemarimo samopodobe in konjičkov
Ne zanemarita svoje individualnosti. Morda sta pozabila, da je od partnerskega odnosa odvisna tudi vaša uspešnost na delovnem mestu, volja za vzgojo otrok in še kaj. V partnerskem odnosu se zrcali odnos do sebe, vsa naša osebna zgodovina, vsi naši potenciali, ki jih imamo zelo veliko … Za osrečujoč partnerski odnos potrebujemo dobro samopodobo. Sami sebi moramo biti prijatelji, za kar potrebujemo tako imenovano psihofizično kondicijo, živeti moramo zdravo, se v svojem telesu dobro počutiti, znati moramo obvladati stres. Biti moramo čustveno trdni in čvrstih misli. Takrat se spremeni naša samopodoba, začnemo imeti radi sebe in življenje. Potem imamo na drugačen način lahko radi tudi druge. Tretji teden bosta torej vsak zase poskrbela, da se bosta več ukvarjala s športom, privoščila si bosta dobre knjige, novo obleko, odpravila kakšno kozmetično pomanjkljivost. Vzela si bosta čas za konjičke.
4. teden: Sedem dni brez kritiziranja
Vsako jutro se zavestno odločite, da ne boste kritizirali partnerja. Če vam spodleti, to priznajte in se mu opravičite. Pokažite, da cenite pozitivne stvari, ki jih vaš partner reče ali naredi, ne glede na to, kako majhne so. Prosite ga, naj vam napiše, ob katerih stvareh se počuti ljubljenega in cenjenega. Enako naredite tudi sami. Zamenjajta liste. Nato vsak dan, ne glede na to, kako se počutite, naredite za partnerja eno takšno ljubeče dejanje.
Konec tega tedna je nujno, da začinita tudi spolno življenje. Ne zanemarita strokovnih izsledkov, ki pravijo, da je dolgoročno ne le tudi od spolnosti, ampak predvsem od nje odvisno, ali bo zakon uspel ali ne.

 

Začinite svoje spolno življenje

1. Če sta se v postelji že precej odtujila drug od drugega, sprva seks načrtujta, kot bi načrtovala nakupovanje ali kino predstavo. Da ne gre? Potem pa skočita med rjuhe pred priljubljeno nadaljevanko ali pred sladico. Z nadaljevanko in s sladico se lahko nagradita šele za uspešen poskus. Ko si bosta zapisovala aktivne dneve na koledarju, uporabita hudomušne simbole, takšne, da jih otroci ne bodo mogli razvozlati.
2. Otroci vaju zagotovo ne bodo zmotili, ko bodo na Facebooku ali sredi akcijskega filma. Čez teden omejite uporabo računalnika, da jim boste dovolili toliko več ob sobotah zjutraj, ko bosta vidva potrebovala čas zase.
3. Dajta si duška in bodita ustvarjalna. Imejta čarobno kroglo z zvitimi listki, kje in kako se bosta predala drug drugemu, in vsaj dvakrat na teden vlecita iz nje. Ni vseeno, kakšno spodnje perilo nosita. Velja tudi zanj.
4. Skupaj se ukvarjajta s športom, ki dvigne razpoloženje in izboljša prekrvitev, tudi tam spodaj.
5. Čim večkrat razvajajta drug drugega: on naj vam razčeše lase, vi mu zmasirajte hrbet ali pa zmasirajta drug drugega ... Presenečeni boste, kolikokrat se bodo takšne pozornosti končale v postelji. (mm)