Ljudje

Kaznivo telefoniranje

Jana
10. 11. 2009, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sodobna razvada telefoniranja med vožnjo je postala tako množična, da so se v Kaliforniji nadnjo spravili s posebnim zakonom. Podobno je še v sedemnajstih drugih ameriških državah. Doslej je moralo globo plačati že več kot sto tisoč voznikov.

Sodobna razvada telefoniranja med vožnjo je postala tako množična, da so se v Kaliforniji nadnjo spravili s posebnim zakonom. Podobno je še v sedemnajstih drugih ameriških državah. Doslej je moralo globo plačati že več kot sto tisoč voznikov.

Rešitev je videti zelo preprosta: vse, kar potrebuje voznik, sta le telefon s povezavo bluetooth in slušalka, ki stane približno trideset dolarjev. A kljub temu veliko voznikov med vožnjo raje drži telefon prislonjen k ušesu ter vozi z eno roko.
Na začetku množične uporabe mobilnih telefonov je bilo pogosto mogoče slišati opozorila o nevarnosti telefoniranja med vožnjo. Zdaj pa je videti, da se za to sodobno navado nihče več ne zmeni. Celo ob prometnih nesrečah s smrtnim izidom, ki jih je bilo v zadnjih desetih letih na tisoče, poročila navadno preskočijo pravi razlog tragedije.
Za kalifornijske policiste so vozniki s telefonom v roki lahek plen, saj jih zlahka opazijo in posnamejo s kamerami tudi na večjo razdaljo. Pred kratkim so tako ujeli tudi guvernerjevo ženo Mario Shriver. Vozniki, ki jih posnamejo s telefonom v roki, se navadno zatekajo k preprostim izgovorom, je opisal eden od kalifornijskih policistov. Kot trdijo, so že večkrat vozili s telefonom v roki, vendar zato še nikoli niso zakrivili nesreče. To najbrž tudi drži, a le do prve nesreče. 
Izgovorov, zakaj vozniki vozijo s telefonom v roki, je veliko. Neka ženska je policistu vztrajno zatrjevala, da v roki ni imela telefona, temveč navigacijsko napravo. Policist ji seveda ni verjel, saj takšne naprave navadno ni treba držati ob ušesu. Nekateri se pritožujejo, da je kakovost zvoka v napravi za prostoročno telefoniranje slabša kot na telefonu. Največ voznikov pa prizna, da so preprosto leni in ne stopijo do trgovine po poceni napravo za telefoniranje.
Zagovorniki zakona v Kaliforniji trdijo, da so vzrok za malomarnost tudi premile kazni, saj mora nevestni voznik plačati le dvajset dolarjev, poravnati pa mora še sodne stroške, ki znašajo nekaj več kot sto dolarjev.
Kazen gor ali dol, številni vozniki še vedno mislijo, da je zakon smešen. Po njihovem bi morali potemtakem kaznovati tudi pitje in kajenje med vožnjo oziroma vse, ki med vožnjo držijo v roki sendvič. Strokovnjaki jim posredno celo pritrjujejo. Ugotavljajo namreč, da pri telefoniranju ni vedno glavni problem vožnja z eno roko, temveč koncentracija, ki zaradi telefonskega pogovora popusti in se namesto na vožnjo preusmeri na druge vsebine.