Ljudje

Najlepši je porod doma

Katja Božič
2. 12. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Simona Dijak iz idilične gorenjske vasice Hlebce je prvo hčerko pred štirimi leti rodila v porodnišnici, drugega otroka pa se je odločila roditi doma.

Simona Dijak iz idilične gorenjske vasice Hlebce je prvo hčerko pred štirimi leti rodila v porodnišnici, drugega otroka pa se je odločila roditi doma. »Pa čeprav je bil moj prvi porod v jeseniški porodnišnici zelo lepa in pozitivna izkušnja,« pravi. Žareča pripoved prijateljice, ki je otroka rodila v enem od porodnih centrov v Avstriji, jo je navdušila, da je začela razmišljati o alternativnih oblikah poroda. Prej sploh ni vedela, da je kaj takega mogoče, pravi.

Tri leta po prvem porodu je spet zanosila in misel, da bi rodila v naročju svojega doma, ji ni dala miru. Ko so prvi trije najobčutljivejši meseci nosečnosti minili brez večjih težav, je začela raziskovati. »Prebirala sem forume, brala knjige in se pogovarjala z ženskami, ki so rodile zunaj porodnišnice. Na začetku sem se bolj ogrevala za porod v katerem od porodnih centrov. To seveda ni možnost za ženske z rizično nosečnostjo, za nosečnice, ki jim grozi prezgodnji porod, ali za tiste z nepravilno vstavo otročička. Takrat sta lahko mamica in otrok v nevarnosti, zato je pomoč zdravnikov nujna.« Simonin partner, s katerim sta pristaša zdravega načina življenja – vsa družina se ukvarja s športom, poleg tega pa so pozorni tudi na prehrano –, se je z njeno odločitvijo strinjal in ogledat sta si šla dva porodna centra v Avstriji. »Oba sta mi bila zelo všeč!« Malo jo je le motilo dejstvo, da bi ob morebitnih težavah pri porodu morala v porodnišnico v tujini. Razmisliti moraš o vseh možnostih, skomigne z rameni. Zato ji je čedalje bolj začela ugajati misel na porod doma. »Začutila sem, da je v umirjenem, udobnem domačem okolju porod lahko najprijetnejši in najlepši.« Vendar babice iz porodnih centrov niso prihajale na domove zunaj svoje države, zato je morala iskati druge poti.

Babica iz Avstrije
»V Sloveniji porodi doma sicer niso prepovedani, niso pa niti dovoljeni, zato slovensko zdravstveno osebje tvega izgubo licence, če bi sodelovali. Edina rešitev je tako bila, da babico pripeljemo iz tujine za 850 evrov in potne stroške. Ženske v Sloveniji na žalost še nimamo možnost izbirati, kje bi rodile, le nekaj kilometrov od nas, v Avstriji, pa lahko izbirajo med porodnišnico, porodnimi centri ali domom. Vse tri možnosti so zakonsko dovoljene, zavarovalnica pa krije stroške katerega koli načina. Krijejo celo 12 obiskov babice po porodu ženske na domu,« se je o vsem poučila Simona. »Zdi se mi čudovito, da ti z izkušnjami in nasveti še naprej pomaga ženska, ki je bila s teboj pri porodu.« V društvu Naravni začetki je potem dobila naslov babice iz Gradca, ki jo kličejo na porode na domu tudi na Hrvaško, predvsem v Zagreb, poznajo pa jo tudi že v Sloveniji. Preden se je dokončno odločila, si je žensko želela osebno spoznati. »Takoj ko sem jo zagledala, sem vedela, da je prava in da bom res rodila doma!« Njena toplina, modrost, predvsem pa izkušnje, ki so se začutile med pogovorom (na svet je pomagala že več kot 3000 otrokom), so Simonino odločitev samo še utrdile in potrdile. Podobne občutke ji je na poti domov zaupal tudi partner.

Več v Jani, št. 48, 1.12.2009