Ljudje

Ne želim biti pridigar

MARIJA ŠELEK
3. 12. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Neodvisni raziskovalec, publicist, pisatelj in okoljski aktivist Anton Komat je te dni v samozaložbi izdal knjigo Umetnost preživetja. V njej je zbral kolumne, s katerimi na straneh Jane gostuje že štiri leta. Poziv srca za vse ljudi.

Verjetno vam Antona Komata ni treba posebej predstavljati, saj lahko njegove pronicljive, kritične in nemalokrat strašljive zapise redno prebirate v naši reviji. Neodvisni raziskovalec, publicist, pisatelj, okoljski aktivist, pa tudi gverilec v večnem boju oziroma srčni bojevnik je te dni v samozaložbi izdal knjigo Umetnost preživetja. V njej je zbral kolumne, s katerimi na straneh Jane gostuje že štiri leta. V sporočilo te knjige so vpletene izkušnje njegove osebne legende in ubesedene prihajajo kot poziv srca za vse ljudi.

Pravzaprav so ga k izdaji zbirke kolumn nagovorili zvesti Janini bralci in ljudje, ki v velikem številu obiskujejo njegova predavanja po Sloveniji. Ti so mu večkrat potarnali, da si želijo prebirati tudi njegove starejše zapise in da bi Janine kolumne radi imeli zbrane v kakšnem zvežčiču. Tako se je rodila tudi na pogled privlačna knjiga Umetnost preživetja. Je zbirka navodil za preživetje, vendar v njej ne boste našli receptov, kako preživeti v skrajnih življenjskih razmerah in časih apokalipse, kot bi si morda kdo mislil. Komat v svojih zapisih odgovarja na številna vprašanja o tem, kako se spoprijeti z življenjem – kako živeti bolj zdravo ali usklajeno z naravo, če hočete. Dotika se tako čistil, kozmetike, zdravil, obolenj, kaj je nevarno, kaj se dogaja s holesterolom, komentira aktualne dogodke in nam odpira oči.
»Dovolj vemo! Ne potrebujemo novega znanja, potrebujemo pogum, da razumemo, kaj vemo, in da iz tega sklepamo. Ta knjiga ni zatežen učbenik, ampak zelo praktičen priročnik – teme so razvrščene v smiselna vsebinska poglavja, in če človeka kaj teži, lahko v knjigi najde čisto praktične rešitve,« pravi Komat knjigi na pot. V svojem življenju je spoznal, da so za umetnost preživetja pomembna samo dejanja. Pa ne želi biti pridigar.
Nehajte se igrati z našim zdravjem!
Komat ne pridiga, ampak kljub temu nadvse koristno poučuje ali razsvetljuje. Tudi o tem, da kriza nima samo finančnega ali gospodarskega obraza, ampak vsaj pet različnih podob, ki se medsebojno prepletajo in pospešujejo: gospodarska, energetska, prehranska, zdravstvena in klimatska podoba krize.
Ljudje se množično obračajo nanj. »Že nekaj let sem zasut s pismi ljudi in njihovimi problemi. Očitno v tej državi ne deluje nič, kar bi nas varovalo.« Nanj se obračajo tudi zato, ker zna najtežavnejše stvari povedati preprosto.
Kdo pa je Anton Komat, da nam takole soli pamet, se morebiti kdo povpraša. »Na to vprašanje sem naletel že večkrat, češ, kje imam formalno izobrazbo, kako sem lahko tako kompetenten, da komentiram toliko strok – od kmetijstva, prehrane do klime. Ampak za to ne potrebuješ doktorata ali petih diplom, temveč nekaj volje do branja in znanje tujih jezikov. Vsa znanost tega sveta je na dosegu roke vsem ljudem. Vsak dan spremljam novosti v znanosti na področjih, ki me zanimajo, včlanjen sem v vrhunske baze podatkov ter vsak teden dobivam informacije iz primarnih in verodostojnih virov,« odgovarja Komat.
Njegova velika osebna zmaga je, da so vodovodi začeli javno objavljati podatke o kontaminaciji vode. Pred leti je namreč skupaj s somišljeniki vložil ovadbo proti trem ministrom: zdravstvenemu, kmetijskemu in okoljskemu. Zato da bi zresnili politiko. To je bila demonstracija volje ljudi, naj se vodilni nehajo igrati z našim zdravjem. Ker je Evropska unija sprejela direktivo o okoljskem kriminalu in onesnaževanje vode zdaj ni več prekršek, temveč kriminalno dejanje, še vedno poziva ljudi, naj vlagajo ovadbe proti vsakemu kršilcu. In nadvse je vesel (»To bi morali zapisati v mastnem tisku!«), da so se mu v zadnjih nekaj mesecih oglasile kar tri odvetniške pisarne, ki prostovoljno pomagajo ljudem v vseh okoljskih težavah. »Da se je to zgodilo v Sloveniji, je primarna odlika mojega sodelovanja z revijo Jana. Kajti vse te odvetniške pisarne so se name obrnile zaradi pisanja v Jani.« V boju pa ni sam, saj ima celo mrežo somišljenikov – okoli petdeset jih je in pokrivajo vso državo. Zdaj se ukvarjajo z vsaj 15 problemi na različnih koncih. To je tudi poziv vsem, ki čutijo, da je ogrožena njihova okoljska pravičnost (na kateri koli ravni), da se obrnejo nanj: anton.komat@gmail.com.