Ljudje

Failo Pašić Bešić postavili za zgled

Žana Kapetanović
5. 12. 2012, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Failo Pašič Bešić z Jesenic, predsednico Človekoljubnega dobrodelnega društva UP, je EIGE uvrstil v koledar Ženske, ki navdihujejo Evropo 2013.

Failo Pašič Bešić z Jesenic, predsednico Človekoljubnega dobrodelnega društva UP, ki je bila leta 2008 nominirana tudi za Slovenko leta in je dobitnica kar nekaj evropskih nagrad, je EIGE – evropski inštitut, ki pomaga vladam in inštitucijam Evropske unije na področju enakosti med spoloma – uvrstil v koledar Ženske, ki navdihujejo Evropo 2013. 

Faila Pašić Bešić, na Jesenicah rojena muslimanka, se že leta ukvarja s pomočjo ranljivim skupinam, zlasti priseljencem. Odločna in pametna ženska, ki se je tudi zunaj Slovenije dokazala kot gonilna (ženska) sila in ki si po vseh svojih močeh prizadeva ustvarjati pravičnejši in k razvoju naravnan svet, na svoji človekoljubni poti ne pozna ovir. Na videz krhka ženska, ki trenutno bije tudi osebni boj v želji, da bi čim bolje prestala zadnje tedne svoje druge nosečnosti, ne odneha in kar iz postelje dirigira človekoljubnemu orkestru, ki se bojuje proti revščini in socialni izključenosti. Failino imenitno in uspešno življenjsko zgodbo bodo predstavili v koledarju kot zgled in navdih za vse ženske Evrope.

Nizu priznanj, ki ste jih dobili v preteklem desetletju, ste zdaj dodali še priznanje Evropskega inštituta za enakost spolov. Kaj sporoča to priznanje?
Vsako priznanje nosi svojo zgodbo. Zgodbe, v katerih sta duša in telo v harmoniji in za katerimi stojijo zelo jasne slike, podkrepljene z dejanji. Sam namen delati dobro ni dovolj. Zato vedno poskušam biti gonilna sila, ki bo ustvarjala pravičnejši, k razvoju naravnan svet. Nagrada Evropskega inštituta za enakost spolov v obliki portreta v evropskem koledarju Ženske, ki navdihujejo Evropo 2013 pomeni predvsem odgovornost in prisilo, da se borim naprej za enako obravnavo in enake možnosti.

Kako prispevate k enakosti med spoloma? Je to premišljen cilj ali zgolj posredna posledica vaših splošnih človekoljubnih prizadevanj?
V zadnjih desetletjih narašča predvsem število migracij žensk; na mednarodni ravni predstavljajo že skoraj polovico migrantov. Mlade ženske je treba naučiti, da na svetu niso zato, da rešujejo probleme nizke rodnosti, pomanjkanja delovne sile ..., temveč da prispevajo k oblikovanju ekonomskih, socialnih in političnih pravic. Ženske morajo biti tam, kjer je moč odločanja. V politiki. Predvsem muslimanske ženske, ki v zadnjih letih čutijo izredno represivno politiko, oblikovano brez njihovega glasu. Tisti, ki se sprašujejo, ali gresta politika in religija z roko v roki, ne vedo ne kaj je politika ne kaj religija. Svet hrepeni po novem vodstvu, novi viziji. Ni še bilo ugodnejšega trenutka, kot je sedanji. Zdaj je svetovni mir v rokah žensk. Jutri pa bo v rokah naših otrok. Naše delovanje, poslanstvo, vizija, vsi projekti so v celoti namenjeni ranljivim skupinam. Veliko prednost pa dajemo mladim migrantkam, ki se ob rezu z lastnimi koreninami, v novem svetu počutijo odrinjene in nepomembne. Politični sistemi so iz milijonov ljudi naredili begunce, brezdomce ... Mi jim ponujamo nov dom, nove priložnosti, prijazen integracijski proces in predvsem možnost, da ostanejo to, kar so.

Čudovito  je priznanje, ko te uvrstijo med trinajst žensk, ki navdihujejo Evropo. Imate tudi sami kakšen zgled, ki vas navdihuje?
Upam, da bom ostala močna, tako kot je močna moja mati. Naučila me je, da človek mora biti svoboden in da mu zato ni treba biti velik. Ne more pa biti velik, če ni svoboden. Kadar se zazrem v njen obraz, vidim vse ljudi, ki jih je osrečila.

Kateri projekti vas zaposlujejo v zadnjem času? Ali kdaj prestopite okvirje Človekoljubnega dobrodelnega društva UP na Jesenicah? Postaja za vaše sposobnosti pretesno?
Predvsem načrtovanje razvojnih projektov z vidika človekovih pravic. Od začetka vodim društvo UP Jesenice, sodelujem z vladnim in nevladnim sektorjem, predvsem z Zavodom Abraham, ki je zavezan politiki, ki podpira demokracijo in človekove pravice ter ima podlago v temeljnih načelih svobode, demokracije, spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Vsak okvir je smrtno nevaren, zato potujem po svetu in se smisla življenja učim v najrevnejših predelih sveta, nato pa to znanje prenašam na naslednje generacije.  


Več preberite v tiskani Jani (št. 49, izid: 4.12.2012).