Alter

Klemen Mihelič: Naša prepričanja nas peljejo v bolezen ali zdravje

Jure Aleksič
21. 6. 2023, 10.00
Posodobljeno: 22. 6. 2023, 19.49
Deli članek:

Naj povem, da redko srečam tako inteligentnega in hkrati prijetnega človeka, ki ga tako pristno osrečuje pomoč drugim. Kot zgleden duhovni učitelj je skušal sicer ves čas pogovora pozornost s sebe preusmeriti na metodo ultramind, a mu tega v glavnem nisem dovolil, saj je zelo hitro postalo jasno, da sta za vse skupaj najboljša reklama prav Klemen in njegova zgodba.

Šimen Zupančič
Klemen Mihelič

Predstavila mi ga je naša slovita tekačica Brigita Langerholc, ki je življenje začela kot resnično bolehen otrok, svoje poznejše atletske uspehe pa pripisuje predvsem vizualizacijskim tehnikam. Med vsemi jo je daleč najbolj navdušila  metodaultramind Američana Joseja Silve. In to tako zelo, da je po zaključku športne kariere postala njena inštruktorica. Metodi se uradno reče Jose Silva UltraMind ESP. In Klemen Mihelič je daleč največji strokovnjak zanjo  pri nas.

Kako ste se prvič srečali z metodo ultramind Joseja Silve?

Pred skoraj dvajsetimi leti sta moja mama in oče sočasno zbolela za rakom. Takrat sem pustil vse drugo in se s celim bitjem posvetil raziskovanju, kako bi jima lahko pomagal. Požiral sem knjige ter hodil na vse mogoče seminarje in delavnice. Opravil sem reiki mojstrstvo, pa prvo stopnjo energijskega zdravljenja pri Zdenku Domančiču, raziskal sem makrobiotiko, homeopatijo, EFT, metodo kvantnega dotika … Predelal sem res ogromno pristopov. A daleč najboljše rezultate smo dosegali z metodami Joseja Silve.

Za kaj pravzaprav gre?

V nekaj stavkih je to seveda zelo težko razložiti. Lahko pa povem, da ne gre za noben hokus pokus in za nobeno veliko znanost. Gre le za to, da se naučimo uporabljati naše naravne danosti. Metoda se ukvarja predvsem z načini, kako se lahko naučimo usmerjati svoj um. Mi smo namreč tisti, ki moramo voditi um – ne pa, da naš um vodi nas.

Šimen Zupančič
Klemen Mihelič: »Mi smo tisti, ki moramo voditi um – ne pa, da naš um vodi nas.«

To je izjemno pomemben stavek. A vseeno bodiva konkretnejša.

Metoda ultramind je vsaj zame prelomen pristop k osebnemu razvoju, ki se osredotoča na umirjanje uma in telesa ter aktivacijo desne možganske hemisfere. Če zelo okrajšava, gre za vizualizacijo znotraj meditacije. Oziroma za samoprogramiranje v tako imenovanem možganskem stanju alfa, ki ga brez zadržkov priznava tudi moderna znanost. Eden od pionirjev vizualizacije pri nas je bil recimo legendarni smučar Rok Petrovič. Med športniki je bil eden prvih tudi v svetu. Danes pa na vrhunski tekmovalni ravni tako rekoč ni športnika, ki bi si tovrstne tehnike lahko privoščil ignorirati.

Če prav razumem, je ultramind pomagal tudi vam?

Tako je. Z njegovo pomočjo sem se z lahkoto odrekel kavi, sladkarijam, mesu, alkoholu in praktično vsem drugim klasičnim razvadam.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 25, 20. junij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!