Alter

Hrana, ki spreminja življenje

Lara Jelen
5. 4. 2021, 22.00
Deli članek:

Na vsebino krožnika niste še nikoli pogledali tako: krompir daje moč, borovnice nas poživijo, banana pomirja in uspava, šparglji razkisajo in pomladijo, redkvice preženejo pobitost ...

Zarja Jana
Onkraj znanosti: »duhovna sporočila« hrane

Nedavno je pri založbi Primus izšla knjiga Hrana, ki spreminja življenje. Prodorni avtor Anthony William nas v njej popelje skozi skrivne zdravilne moči sadja in zelenjave. Pričakovali smo še eno knjigo o antioksidantih in koristnih snoveh v hrani, skratka o vsem, o čemer načeloma vsaj nekaj malega že vemo. Oh, kako smo se zmotili!

Anthony William je ameriški medicinski medij, po naše zdravilec (o njem smo že pisali), ki ima ogromno privržencev. Med njimi je dr. Alejandro Junger, avtor knjižne uspešnice Clean, po kateri smo se pod vodstvom zdravnice Tatjane Trajkovske v naši reviji že razstrupljali. Da je William pravi blagoslov v njenem življenju, so povedali manekenka Naomi Campbell in mnogi drugi, ki jim je pomagal do boljšega zdravja. Seveda o hrani, ki koristi našemu zdravju, že nekaj vemo in dosti beremo. A ta knjiga je drugačna, saj na hrano pogleda tudi onkraj znanosti. Zdravnica Christiane Northrup v predgovoru zapiše, da se je dolga leta izogibala krompirju, ker se je bala, da se bo po njem zredila. Dokler ji ni William razložil, da krompir ponuja trden temelj, izvir moči, kadar se nam zdi, da tavamo ali v našem življenju vlada nejasnost. Krompir je takšen tudi zato, ker lahko potegne visoke koncentracije makro- in mikrohranil iz prsti. Simbolizira prizemljenost in stabilnost. Obenem nas spominja na naše skrite darove – tiste vidike nas samih, ki so, tako kot krompir, skriti v zemlji. Poleg tega se nam ga ni treba več bati, saj ni grozljivo »belo živilo«, od katerega se bomo zredili – dokler znamo iz njega potegniti najboljše. Tudi krompir lahko potegne najboljše iz nas, pravi.

Ste bili že kdaj hvaležni za jagodičevje, šparglje, banane in druge darove narave na svoji mizi? Pa poglejmo na ta živila iz čisto druge, Williamove perspektive.

Ne samo hranila, tudi duhovna sporočila. Hrana ne samo koristi zdravju, temveč daje človeku tudi čustveno in duhovno podporo, ki preide v nas, ko živilo zaužijemo, je prepričan avtor knjige. »Da, znano je, da gozdne borovnice vsebujejo ogromno antioksidantov, ni pa znano, da je to hrana vstajenja, ki nas lahko poživi, ko se vse zdi izgubljeno. Ameriški Indijanci so prvi odkrili, da gozdne borovnice ne le preživijo v ognju, ampak celo uspevajo na požganih tleh. Leto po požigu se rastline vrnejo močnejše kot kdaj prej. Vstanejo iz pepela,« piše. V knjigi je opisanih 50 živil in njihovih koristi, William jih predstavi kot naših novih petdeset prijateljev. Mi vam predstavljamo tri izmed njih.

Banana, vrhunsko uspavalo. »Banana je zadnje čase na slabem glasu – trdijo namreč, da vsebuje preveč sladkorja. V resnici je sladkor v dovolj dozoreli banani popolnoma drugačen od trsnega sladkorja in drugih predelanih sladil v piškotih, pecivu in krofih. V nasprotju s predelanim sladkorjem je sadni sladkor v banani vezan na ključne minerale v sledeh, ki omogočajo življenje, kot so mangan, selen, baker, bor in molibden, ter obilo mineralov, kot je kalij, ki velja za eno najpomembnejših hranil za delovanje živčnih prenašalcev. Banane niso samo sladkor – opomniti se moramo, da so sestavljene tudi iz vlaknin, pulpe in vode, prav zaradi vsebnosti sadnega sladkorja pa imajo veliko antioksidantov, vitaminov in drugih fitohranil, ki nam pomagajo v boju z boleznimi. So mogočno protivirusno živilo in vsebujejo veliko triptofana, zato lahko ublažijo motnje spanja, pomirijo ter ublažijo tesnobo in depresijo. Vas skrbi kandida? Ni se vam treba bati banan. So vrhunske uničevalke glivic. Odstranjujejo nekoristne bakterije, obenem pa nahranijo koristne mikroorganizme v črevesnem traktu. Banane so najboljša pomoč za prebavo. Preprečujejo krče pretirano dejavnega debelega in tankega črevesa. Lahko ublažijo želodčne krče in prebavne motnje, povezane s stresom.«

Za koga so še posebej priporočljive? Avtor knjige uživanje banan še posebej toplo priporoča ljudem, ki imajo kolitis, sindrom razdražljivega črevesja (IBS), Crohnovo bolezen, celiakijo, avtoimunske bolezni, srčna obolenja, gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), adrenalno utrujenost, Alzheimerjevo bolezen, bipolarno motnjo, sladkorno bolezen, sindrom karpalnega kanala, depresijo, obolenja žolčnika, hemoroide, Parkinsonovo bolezen, artritis, ADHD, motnje spanja, glivične okužbe, pasovec, vnetje kit, so tesnobni ali neplodni.

OKVIR: Čustvena podpora: »Banane okrepijo srž tega, kar smo. Spodbujajo nas, da odstranimo lažna varovala in razgalimo svoj pravi jaz. Lahko pomagajo odpraviti nasičenost uma in duha s strahom, obenem pa nam pomagajo izraziti pristno željo po ustvarjalnosti. Banane pomagajo odpraviti odlašanje in druge nekoristne oblike vedenja. Če menite, da prijatelj goji zamero, mu ponudite banano – to bo pomagalo razbliniti slabo voljo.«

Namig: »Banane so tudi najmogočnejša hrana, ko gre za telovadbo. Če pred vadbo in po njej zaužijete banano, boste zaužili več hranil kot s katero koli drugo hrano. KONEC OKVIRJA

Šparglji za razstrupljanje od težkih kovin. »Ljudje že od nekdaj iščejo vrelec mladosti. Prepotovali so ves svet v iskanju čudežnega izvira iz zemlje, studenca, ki bi jim pomagal ohranjati zdravje. Ta izvir mladosti ni nikakršen mit in res izvira iz zemlje … Čudež, ki preprečuje staranje, so šparglji. Vsak špargelj, ki ga zaužijemo, se je nekoč razvijal v manjše drevo. Vsaka zelenjava ima svojo vrednost, večina pa nima takšnih skritih zmožnosti. Ko uživamo mlade poganjke špargljev, se njihova prodorna energija prenese na nas. Ta energija nas ohranja mladostne, poleg tega pa pomaga pri okrevanju in preprečevanju nevroloških motenj in bolezni. Šparglji vsebujejo fitokemične snovi, kot sta klorofil in lutein, ki učinkujejo kot ključni čistilci organov. Prodrejo globoko v jetra, vranico, trebušno slinavko in ledvice ter iz njih 'izpraskajo' toksine. Klorofil, vezan na aminokisline, kot so glutamin, treonin in serin, omogoča razstrupljanje od težkih kovin.« Avtor v knjigi tudi opomni, da pospešeno izgubljamo vitamine B-kompleksa, kadar smo v hudem stresu. »Šparglji vsebujejo veliko teh vitaminov, ki jih telo izjemno lahko vsrka, zato nam pomagajo obnoviti primerne ravni teh ključnih hranil.« In izpostavi še to: »O špargljih se ne moremo pogovarjati, ne da bi omenili, kako učinkovito razkisajo telo. Živimo v zelo kislem okolju. Če želimo ostati zdravi, se moramo nenehno truditi za ohranjanje alkalnosti – tudi ob pomoči zaupanja vrednih prijateljev, kot so šparglji.«

Za koga so še posebej priporočljivi? Avtor jih priporoča ljudem z multiplo sklerozo, Parkinsonovo boleznijo, sindromom kronične utrujenosti, rakom mehurja, dojk, kosti ali pljuč, in tudi neplodnim, obremenjenim s težkimi kovinami ter posameznikom s putiko, ledvičnimi kamni, migrenami, vrtoglavicami, nevropatijo, sladkorno boleznijo, hipoglikemijo, pasovcem, lymsko boreliozo, tesnobo, mononukleozo, spalno apnejo, celiakijo ali sindromom policističnih jajčnikov.

OKVIR: Čustvena podpora. »Šparglji so zelo koristno živilo, če ste plahi, sramežljivi, če si belite glavo s tem, kaj drugi mislijo o vas, če vas je strah priti iz svoje školjke in se razgaliti ali pa vas je groza tega, da bi se podali v javnost. Če resnično potrebujete pomoč na teh področjih, vam šparglji lahko dajo samozavest, da se dvignete in zavzamete svoj prostor pod soncem.«

Duhovni nauk: »Ko poberemo pridelek špargljev, dejansko samo odrežemo poganjke, ki bi se razvili v precej večje rastline. Če bi špargljem pustili, da bi šli v cvet, bi oleseneli in postali neužitni. Ljudje so sčasoma ugotovili, kdaj je špargljev poganjek najprimernejši za uživanje. To je nauk, ki ga moramo prenesti v svoja življenja. Ljudje včasih predolgo vztrajajo v določenih okoliščinah, si prizadevajo za vse več rasti in ne odnehajo do bridkega konca. Ni nam vedno treba pustiti, da bi se krog sklenil. Lahko se naučimo prepoznati, kdaj projekt, sestanek ali pogovor dosežejo vrhunec ter ga elegantno končati na tisti točki. Tako izkoristimo moč vrhunca in dosežemo kar najboljši možen rezultat.« KONEC OKVIRJA

Redkvice, osupljiva hrana za srce. »Redkvice 'nahranijo' imunski sistem. Ko jih zaužijemo, žveplo v njih odbije vse patogene in uniči gliste ter druge zajedavce. Organosulfidi v redkvicah poskrbijo tudi za to, da arterije in vene ostanejo čiste, saj ustvarijo zaščitno pregrado v krvnih žilah, da se obloge ne morejo nalepiti na njihove stene. Redkvice so osupljiva hrana za srce, odlične za preprečevanje srčnih obolenj in drugih srčno-žilnih težav, saj krepijo raven koristnega holesterola in znižujejo raven škodljivega. Ne smemo pozabiti, da redkvice odlično obnovijo ledvice, jetra, trebušno slinavko in vranico.« Avtor prav tako opozarja, da so listi redkvice eno izmed za zdravje najkoristnejših živil na svetu, a jih zavržemo. »So drugi najmočnejši prebiotik (takoj za gozdnimi borovnicami). Listi redkvic vsebujejo ogromno hranil, kot so vitamini, minerali, antioksidanti, fitokemične snovi in alkaloidi, ki učinkujejo proti raku. Poleg tega listi učinkujejo protibakterijsko in protivirusno. Obnavljajo debelo črevo in druge dele črevesnega trakta, ki so izgubili sposobnost vsrkavanja hranil.« Raziskovalci encimov v listih redkvice, ki omogočajo vsrkavanje hranil, še niso odkrili, dodaja. Tudi listi redkvice naj bi iz našega telesa učinkovito odstranili težke kovine.

Za koga so še posebej priporočljive? Anthony William je prepričan, da bodo redkvice koristile ljudem z možganskimi tumorji, GERB-om, artritisom, astmo, bronhitisom, pljučnico, fibromialgijo, epilepsijo, herpesom simpleksom, povišanim krvnim tlakom, obolenjem ledvic, Parkinsonovo boleznijo, obolenjem ščitnice, črevesnimi zajedavci, lymsko boreliozo, nespečnostjo, utrujenostjo ali omotičnostjo. Tudi občutek možganske megle in zvenenje ali piskanje v ušesih naj bi odpravile, če jih redno uživamo.

OKVIR: Čustvena podpora: Kadar se vam zdi, da vam je spodletelo, oziroma vas je nekdo razočaral ali pa vas je telo pustilo na cedilu, ker se je v njem razbohotila bolezen, vam bodo redkvice pomagale pregnati pobitost.

Nasvet: Skušajte zaužiti vsaj tri redkvice na dan. Tudi črne so izjemno koristne.

OKVIR: O avtorju. Anthony William o sebi pravi, da informacije prejema od Duha. Pri štirih letih naj bi mu glas, ki se je predstavil kot Duh najvišjega, med družinsko večerjo povedal, da ima njegova babica pljučnega raka. Takrat sploh ni vedel, kaj ta izraz pomeni, je pa informacijo posredoval naprej. Medicinski testi so nato potrdili, da je resnična. Avtor v knjigi tudi piše, da mu Duh nenehno govori na uho in razkriva, katere simptome imajo ljudje okoli njega. Že v rosni mladosti se je naučil »skeniranja« telesa – gre za nekakšno vizualizacijo, ki razkriva vse blokade, okužbe, težavna področja, pretekle težave in celo strtost duše. 

OKVIR: Sporočilo, ovito v hlepenje po sladkem. Iz knjige: »Hlepenje po sladkorju pomeni, da vam možgani sporočajo, da so obremenjeni in potrebujejo podporo. Prava hrana za možgane – datlji, fige, melone, grozdje, citrusi, med in smutiji s kokosovo vodo – vašemu telesu da to, kar resnično potrebuje, ko občutite potrebo po nečem sladkem.«

OKVIR: Tudi začimbe in divja hrana. Poleg najkoristnejšega sadja in zelenjave Anthony William v knjigi izpostavi ter predstavi še najkoristnejše začimbe in divjo hrano. Med njimi so mačji krempelj, koriander, česen, ingver, melisa, korenina sladkega korena, peteršilj, kurkuma, aloe vera, goba čaga, kokos, regrat, listi koprive, gozdne borovnice in rdeča detelja.

***»Da, znano je, da gozdne borovnice vsebujejo ogromno antioksidantov, ni pa znano, da je to hrana vstajenja, ki nas lahko poživi, ko se vse zdi izgubljeno. Ameriški Indijanci so prvi odkrili, da gozdne borovnice ne le preživijo v ognju, ampak celo uspevajo na požganih tleh. Leto po požigu se rastline vrnejo močnejše kot kdaj prej. Vstanejo iz pepela.«***

Zarja Jana
Onkraj znanosti: »duhovna sporočila« hrane