Alter

Pijavke so veliko darilo narave človeštvu

Edita Žugelj
20. 3. 2018, 07.10
Deli članek:

Ugledni ruski zdravnik trdi, da lahko s svojo metodo zdravljenja z medicinskimi pijavkami pozdravi večino bolezni, še posebej uspešno nevrološke, pri genetskih boleznih pa stanje bolnikov znatno izboljša. Bolnikom z rakom po zaključku onkološkega zdravljenja s pijavkami pomaga do obnove vitalnosti. Poglavitna naloga njegovega dela in raziskav pa je pomagati ženskam v Rusiji in Sloveniji, da bodo rojevale zdrave otroke. Posebej za revijo Zarja ruski akademik in znanstvenik, prof. dr. Albert Ivanovič Krašenjuk.

Revija Zarja

Albert Ivanovič Krašenjuk je ruski virolog, biokemik in hirudolog, nosilec številnih akademskih naslovov, avtor strokovnih del in člankov ter prejemnik nagrad in priznanj za delo na področju medicine. Z ženo Svetlano Vladimirovno, psihologinjo in psihoterapevtko, sta bila  pobudnika ustanovitve oddelka za hirudoterapijo (terapijo z medicinskimi pijavkami) na Akademiji za medicinski in socialni menedžment v Sankt Peterburgu, prvega v Rusiji in na svetu. Na oddelku so zbrani ugledni ruski znanstveniki, ki opravljajo raziskave na področjih naravnega zdravljenja in nekaterih mejnih področjih, ter nadarjeni pedagogi. V dobrih dveh desetletjih delovanja so v specialiste zdravljenja z medicinskimi pijavkami izobrazili že več kot 1200 zdravnikov splošne medicine, pediatrije, kirurgije, nevrologije z vsega sveta. Po metodi dr. Krašenjuka med drugimi delajo Nina Barbora Evans v Veliki Britaniji, Elena Blagoslovskaya v Španiji in Maciej Paruzel na Poljskem, od lani imamo dva terapevta sistemske metode zdravljenja s pijavkami tudi v Sloveniji.

Revolucionarna znanstvena odkritja. Pred tem je prof. dr. Krašenjuk razvijal izjemno učinkovita cepiva, med drugim prvo živo cepivo proti gripi na svetu, ki pri odraslih ni imelo nobenih stranskih učinkov. Pri otrocih pa je občasno, pravi ruski profesor, zaradi slabšega imunskega sistema današnjih otrok povsod po svetu, pustilo neželene posledice. Med iskanjem čim gospodarnejših načinov za dvig odpornosti otrok je njegovo pozornost pritegnila ruska raziskava iz 50. let prejšnjega stoletja, s katero so dokazali, da se v telesu pijavke raven imunosti človeške krvi izjemno zviša. Med drugim so z raziskavami dokazali, da je mogoče s pijavkami iz telesa odstraniti moteča tkiva – tako se je, na primer, pri bolniku, ki je imel v sinusnem predelu glave benigno tkivo, to izločilo s terapijo in operacija ni bila potrebna. Dr. Krašenjuk je utemeljil tudi t. i. hirudo biopsijo, s katero je moč na določenih mestih iz telesa dobiti koncentrirane izločke ter odkriti povzročitelje bolezni, ki jih s krvnimi ali urinskimi preiskavami v laboratoriju ni moč zaznati (ali zelo težko). Poleg tega pijavke vplivajo na elektromagnetno delovanje možganov in vsebujejo snovi, ki obnavljajo živčne celice. To je izjemnega pomena pri nevroloških boleznih, za katere konvencionalna medicina ne pozna ustreznih zdravil (multipla skleroza, Alzheimerjeva, Parkinsonova bolezen …). A pri teh boleznih terapija s pijavkami traja več let.

V raziskavah so tudi ugotovili, da slina pijavk vsebuje več kot sto snovi, ki dobrodejno vplivajo na procese v človeškem telesu. Po rezultatih masne spektrometrije, zelo občutljive in zmogljive raziskovalne metode, je zdravilnih snovi v pijavkini slini celo okrog 500.

Edinstvena sistemska metoda. Na podlagi odkritij v svojih raziskavah je prof. dr. Krašenjuk z ženo Svetlano Vladimirovno razvil t. i. sistemsko metodo zdravljenja s pijavkami, v njej sta združila načela akupunkture in homeopatije. Najpomembneje pri tej metodi je, da se človeško telo med terapijo privadi na zdravilne snovi iz pijavkine sline, s tem pa se izogne neprijetnostim klasične hirudoterapije, kot so otekanje, hematomi, edemi in podaljšane krvavitve. Pri klasični metodi zdravljenja s pijavkami, ki je po besedah ruskega znanstvenika manj učinkovita, se pijavke polaga na mesto bolečine oziroma težave. Terapije po sistemski metodi pa so bistveno učinkovitejše in jih lahko izvajajo z manjšim številom pijavk. »Pijavke apliciramo na točke na telesu, kjer imajo največji učinek, zato se od prve terapije naprej začenja proces zdravljenja tako na telesni kot na energijski in psihološki ravni,« pravi dr. Krašenjuk. »Na človeško telo vplivajo tako, da normalizirajo dejavnosti vseh telesnih sistemov kot celote. V moderni medicini ne poznam nobene tako kompleksne metode.« Proces adaptacije traja od dva do tri mesece in številne težave izzvenijo že v tem obdobju.

Hirudoterapija kot nanotehnologija. Dr. Krašenjuk je v Rusiji in po svetu zaslovel potem, ko je z medicinskimi pijavkami pomagal dečku Vanji s cerebralno paralizo. Vanja do petega leta starosti ni mogel niti stati niti hoditi, že dva meseca po začetku terapije pa se je postavil na noge. Po devetih mesecih terapije je začel na izjemno veselje staršev delati prve korake in kasneje v motoriki skoraj dohitel vrstnike. Po besedah dr. Krašenjuka v Rusiji zdravijo otroško cerebralno paralizo z medicinskimi pijavkami že 20 let, in to izjemno uspešno, če začnejo pred prvim letom otrokove starosti. V raziskavah so tudi ugotovili, da pijavke, tako kot delfini, oddajajo ultrazvočne valove. Dr. Krašenjuk: »Ultrazvok je hitrejši kot impulzi v živčevju. Ker človeško telo sestavlja od 70 do 80 odstotkov tekočine, pijavka z ultrazvokom vpliva na naše telo (molekule vode so povezane, in ko pijavka ustvarja resonanco, se ta prenaša po celotnem telesu). Frekvence valovanja pijavk so od 25 do 250 kHz, frekvenca okrog 200 kHz pa blagodejno vpliva na obnavljanje tkiv. Ultrazvočno valovanje tudi povzroči, da zdravilne snovi iz pijavkine sline prodrejo globlje v telo. Gotovo poznate kitajsko akupunkturo; ko pijavke apliciramo na točke za akupunkturo, je učinek veliko močnejši, kot če na ta mesta zapičimo iglice. Tako pijavke vplivajo na naš biokemijski, imunski, biološki sistem …,« pojasni ruski akademik. Zaradi vsega tega lahko po njegovih besedah hirudoterapijo primerjamo z moderno nanotehnologijo.

Superdojenčki in vitalni znanstveniki. Sistemska metoda zdravljenja s pijavkami je tudi edina, pri kateri lahko pijavke dajo nosečnicam. Prof. dr. Krašenjuk je med drugim avtor programa Zdravi in nadarjeni otroci Rusije, v katerem, kot pravi, s sistemsko metodo omogočajo rojstvo zdravih otrok, ki prej shodijo, spregovorijo ipd. Do zdravih otrok je pomagal tako številnim, ki so imeli težave z neplodnostjo, kot ljudem z območja černobilske jedrske nesreče. »Z aplikacijo pijavk med nosečnostjo lahko preprečimo številne komplikacije pri materi, npr. visok pritisk, poporodno depresijo ter morebitne težave pri otroku. V Rusiji pet milijonov žensk in osem milijonov moških ne more imeti otrok. Naša akademija in študentje že 20 let delajo na tem, da bi jim pomagali. S pomočjo pijavk se je rodilo že več kot 3000 zelo zdravih otrok, lahko jih imenujemo kar superotroci. S pomočjo sistemske metode lahko popravimo demografsko sliko v Rusiji in Sloveniji,« trdi ruski znanstvenik. Potem ko sta pri njem diplomirala Slovenca Vanja Primožič in Andrej Hladnik, sta se dr. Krašenjuk in njegova žena odločila, da bosta za slovensko izdajo priredila svojo knjigo Učinkovita rešitev neplodnosti – rojstvo zdravih in nadarjenih otrok, saj gojita velike simpatije do slovenskega naroda.

Dr. Krašenjuk pa s svojo metodo želi tudi poskrbeti, da bi bili ruski znanstveniki še v pozni starosti vitalni in umsko aktivni ter tako družbeno koristni. »Veliko starostnikov doživi srčno ali možgansko kap, demenco, z našo tehnologijo pa lahko degradacijo živčevja in žil ustavimo ter jim omogočimo bistveno kakovostnejše življenje. Znanstveniki lahko še naprej delajo, pišejo knjige, imajo podiplomske študente. To je pomembno za vsako državo, saj imajo starejši znanstveniki ogromno izkušenj, in dokler lahko delajo, veliko dajejo celotni družbi.«

Več v Zarji št. 12, 20. 3. 2018.