Alter

Napovedi jasnovidke Marte Marije Serdar za 2017

Edita Žugelj
27. 12. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mali človek ima moč, da spremeni svojo prihodnost.

Leto, ki se poslavlja, si bomo zapomnili po velikih političnih spremembah v svetu in doma. Kot vse kaže, nas v letu 2017 čakajo odločitev o usodi EU, večji val beguncev iz Turčije, novi teroristični napadi, spori med svetovnimi velesilami, vojna v Uzbekistanu, sodelovanje med ZDA in Rusijo ter posledično pomembne spremembe v svetovnem redu, odpravljanje korupcije, vremenske ujme, a tudi napredek znanosti in duhovno prebujanje prebivalcev planeta, je za našo revijo napovedala jasnovidka Marta Marija Serdar iz Zagreba.

Odločitev o usodi Evropske unije. Kot pravi Serdarjeva, sta brexit in izbira Donalda Trumpa za ameriškega predsednika pokazala, da ljudje ne verjamejo več političnim elitam. Posledica tega je med drugim krepitev desničarskih strank, ki ji bomo priče tudi prihodnje leto. To bo videti že spomladi in zatem še jeseni na morda zgodovinskih predsedniških volitvah – prve bodo v Franciji, druge v Nemčiji. »To so izjemno pomembne volitve, ki bodo odločile o usodi Evropske unije,« poudarja Serdarjeva. »Marine Le Pen, predsednici skrajno desne Nacionalne fronte, francoske javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago v prvem krogu volitev, kar je sicer mogoče, vendar ne tudi v drugem. Če pa bi ji morda uspelo, bi njena zmaga že tako oslabljeno EU potisnila na kolena. Marine Le Pen je namreč v primeru zmage volivcem obljubila referendum o izstopu Francije iz EU. Ta bi, če bi Francozi glasovali kot Britanci, pomenil začetek umiranja skupnosti, ki se je davnega leta 1951 rodila prav v Parizu.

Velika Britanija je bila v odnosu do EU vedno nekoliko zadržana, kar je povezano s tradicionalnim britanskim izolacionizmom do celine, z njenim nekdanjim položajem imperialistične sile in z občutkom negotovosti, ki ga je izzval val beguncev iz Sirije. K rezultatu referenduma o izstopu iz EU je pripomogla tudi okrepljena skrajna desnica. So bili britanski državljani prevarani? Na neki način so bili, saj jih niso opozorili na to, kar jih čaka – velika negotovost med dolgotrajnim procesom ločevanja od EU. To bo lahko imelo resne posledice, saj je irski mirovni sporazum zasnovan na članstvu Velike Britanije in Republike Irske v EU; na strani EU je tudi Škotska, ne ve se še, kako bo odločitev vplivala na status Walesa. Vse to bi lahko izzvalo začetek razpada Velike Britanije; iz Združenega kraljestva bi tako nastalo 'razdruženo kraljestvo', kar bi pomenilo konec VB kot svetovne sile.«

Brexit in učinek domin. Po besedah Serdarjeve je izstop Velike Britanije velik šok za Unijo, ki se bo morala tako v finančnem kot v političnem pogledu ukvarjati sama s sabo in z morebitnimi krizami v odnosih z nekaterimi svojimi članicami: Češko, Nizozemsko in Francijo. Številni napovedujejo tako imenovani učinek domin, kar pomeni enak referendum tudi na Nizozemskem in potem še v drugih članicah. Angelo Merkel najverjetneje čaka še en mandat nemške kanclerke, saj skrajno desna Alternativa za Nemčijo še nima take moči kot stranka Marine Le Pen v Franciji. Vendar bo Merklovo čakala težka naloga – da bo poslednji Mohikanec zahodne liberalne demokracije in globalizacije v času, ko ju po vsem svetu zavračajo. Velika nevarnost za Evropo bo tudi populizem. Vprašanje širitve Unije bo postalo drugorazredno. 2017 bo torej za Evropsko unijo ključno leto, sanje o veliki in močni skupnosti držav bodo na veliki preizkušnji. Največjo odgovornost za odpravo krize v njej imajo države ustanoviteljice Unije.

Begunci, spori, terorizem, vojna. Leta 2017 je pričakovati večji val beguncev iz Turčije. Zaradi vse slabših odnosov med Turčijo in Evropsko unijo bodo namreč v tej državi nastanjeni begunci začeli množično prehajati mejo, saj jih nihče ne bo poskusil ustaviti. Na tem področju nas čakajo velike težave.

Odnosi med ZDA in Kitajsko bodo v krizi zaradi hekerskih napadov na satelitske sisteme za nadzor. Japonska se bo pritoževala zaradi številnih provokacij Severne Koreje in Kitajske. V Severni Koreji se bo zgodilo nekaj neverjetnega: decembra 2017 se bo začel konec voditelja Kim Jong Una. Kitajska in Indija se bosta sprli zaradi severne meje Kašmirja. Teroristi ne bodo mirovali, v Evropi bodo eno od šol napadli z bojnimi strupi. Ena od pozitivnih stvari pa bo zavezništvo med ZDA in Rusijo, ki bo delno zaščitilo Sirijo oziroma ostanek te države. V Uzbekistanu se bo začela vojna.

Prihod Trumpa in zlom sistema. 21. avgusta 2017, ko bo nad Ameriko viden Sončev mrk, bo zlom borze, kar bo dolgoročno vplivalo na gospodarstvo. Na monetarni sistem v svetu in na moč dolarja bo vplival odnos med ZDA in Kitajsko tako na gospodarskem kot na političnem področju, nadaljuje svojo napoved za prihodnje leto Marta Marija Serdar. »Z izvolitvijo Donalda Trumpa za predsednika ZDA bo v državi razpadel sistem, kakršnega poznamo. To si močno želijo milijoni ljudi, saj mora pasti sistem, ki podpira idejo, da je dobro, da ima 62 posameznikov v lasti več bogastva kot polovica svetovnega prebivalstva – če si seveda želimo boljši svet. Jasno je, da ta ideja mogočnežem ni všeč, saj sicer ne bodo več, kar so danes – kreatorji stvarnosti. Ameriške predsedniške volitve nedvomno pomenijo prelom za državo in očitno razdeljeno ameriško družbo, lahko pa prinesejo tudi pomembne spremembe v svetovnem redu. Po mojem skromnem uvidu je Trumpova zmaga protestni glas Amerike. Američani, ki si očitno želijo spremembe, so na volitvah izrazili nasprotovanje dozdajšnjemu družbenemu, političnemu in gospodarskemu ustroju. Je pa ironično, da je prav republikanski milijarder 'začutil' pričakovanja nezadovoljnih delavcev, brezpravnih in obubožanih članov ameriške družbe ter jih nagovoril.«

Več v reviji Zarja št. 52. 27. 12. 2016