Alter

Ali boš cenjena ali cenena?

Urška Krišelj Grubar
23. 8. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sinologinja Špela Gornik o pozabljeni umetnosti ljubljenja

Pretirano veselje ni dobro. Nenehna vznesenost je škodljiva, prav tako tudi neuslišano hrepenenje. Torej zdrava mera. Ne preveč in ne premalo spolnosti. Kdaj je preveč in kdaj je premalo, če je vsak od nas tako drugačen? Kaj so alarmni znaki, ki naj bi jim posameznik prisluhnil?

Špela Gornik, visokorasla blondinka z modrimi očmi, si je že kot najstnica postavljala vprašanja, s katerimi se začnejo ukvarjati ženske v srednjih letih. Če sploh. Ona pa je, radovedna kot je bila (in je še vedno), iskala odgovor v knjigah. Navdušil jo je pogled Kitajcev na spolnost. No, pogled tradicionalne kitajske medicine. In punca je zato šla študirat kitajščino, da je lahko brala besedila v originalu. Deset let je porabila samo za študij kitajščine in kitajske kulture, da se je lahko potrpežljivo začela približevati resnici o spolnosti. Kakšna volja in kakšen pogum! Po 18 letih brskanja se je odločila, da je čas, da nekaj znanja prenese med nas. Predava tako Slovenkam kot tudi Kitajkam o zdravilni moči spolnosti. Uči nas mojstrstva v ljubezni do nas samih in da se znamo hkrati potruditi, da ne postanemo samozadostni. Da potem to ljubezen, izkušnjo, ki nam je bila dana, podarimo naprej. Kot to počne Špela.

Dogovorile smo se na Špici ob Ljubljanici. Sončen poletni dan. Kot nalašč za pogovor, v katerem naj bi bila rdeča nit ljubljenje z zdravilnimi učinki ... Špela, ki jo je stric že kot deklico preimenoval v Espelio Santos, sveto Špelo, je sproščena triintridesetletnica, zaljubljena v življenje, z odprtim srcem in umom, ki razoroži celo najbolj rigidne. Sproščeno kramlja o tem, kako zdravilno bi bilo za ženske, da bi si vsak dan zmasirale svojo »joni« (in našim partnerjem s pravilno masažo pomagale, da ne bi imeli nikakršnih težav s prostato). Na videz zelo lahkotna tema skriva v ozadju leta in leta garanja, študija, raziskovanja, predvsem pa poguma tudi za eksperimentiranje v svetu brezčutnega hedonizma in nenehne gonje po užitkih, ki imajo prav nasproten učinek od želenega.

Ženske, posebno v partnerskih zvezah, imajo precej blokad, kaj se sme in kaj ne, v genih zapisane moralne vrednote. Greh je, če se spogledujejo z drugimi moškimi, medtem ko imajo doma partnerja ... Koliko brzdanja je zdravilno?

Živimo v zmedi moralnih naukov in ob tem pogosto pozabljamo na preprosto dejstvo, da sta seksualna in ustvarjalna energija dve strani kovanca. Kaj se sme in kaj ne, je dandanes vedno stvar izbire posameznika. Na zahodu je žal tako, da se osredotočamo zgolj na to, kako spolnost krepi našo samopodobo, in kot takšna nastopa v povezavi s samopotrditvijo. Krepi kvečjemu naš ego in ne zdravja. Bolezni ne povzroča samo brzdanje, temveč tudi slaba vest. Seksualne smo lahko same s sabo in samozadovoljevanje nas obvaruje pred stvarmi, ki bi jih znale obžalovati, hkrati pa nas priuči še pomembnejše lekcije, to je ločevanja zaljubljenosti od spolnosti.

Kaj je tisto, kar povzroči, da ženski odteka spolna energija, da se ne prerazporedi pravilno? Da na koncu ženska zboli?

Več v Zarji št. 34, 23. 8. 2016