Alter

Ti meni poplave, jaz tebi potres

Sonja Grizila
25. 4. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mar rušilne potrese povzroča človek? - Je res kriv Nikola Tesla?

Pred dnevi sem v Celju opazila kar nekaj znamenj na hišah in zidovih, ki kažejo, kako visoko je segala voda ob poplavah skozi stoletja, možak srednjih let pa mi je razlagal, kako se je v povodnji novembra leta 1990 pripeljal s čolnom v svojo kuhinjo v prvem nadstropju stanovanjskega bloka. V Skopju so pustili v ruševinah del železniške postaje z uro, ki kaže čas najbolj rušilnega od potresnih sunkov leta 1963. Svet je poln znamenj o naravnih katastrofah, ki jih je preživelo človeštvo, kar nas opozarja, da niso nič novega. In vendar se zdi, da je v zadnjem desetletju, še posebej pa v zadnjih nekaj tednih, naš modro-zeleni planet podivjal. Zagovorniki teorije zarote trdijo, da povzročajo potrese in ekstremne vremenske pojave Američani s svojimi postajami haarp, Rusi pa da jim katastrofe ljubeznivo vračajo. Ti meni poplave, jaz tebi potres. Ali nekaj takega.

Zadnjih nekaj tednov se rušilni potresi vrstijo drug za drugim, vsi pa se bolj ali manj dogajajo ob robu Atlantskega oceana, kjer so zvrščeni vrhovi podvodnih ognjenikov in kjer ni nenehno tresenje nič nenavadnega. Seveda lahko potresi povzročajo drug drugega, toda med  prizorišči zadnjih hudih tresenj med Ekvadorjem in Japonsko je 15.000 kilometrov in znanstveniki bodo potrebovali kar nekaj časa za izračune,  ali je medsebojna povezava mogoča. Zagovorniki teorij zarote pa nič ne dvomijo, da potrese in vremenske katastrofe z globalnim segrevanjem vred povzročajo ameriške postaje haarp, konglomerat anten, ki proizvajajo elektromagnetna valovanja. S temi valovi lahko posežejo v ionosfero, plastjo med 50 in 600 kilometrov nad zemljo, ki je nabita z ioniziranimi elektroni in molekulami. Ta plast odbija večino valovanja iz vesolja, od tistega, kar vendarle prepušča – denimo s Sonca –  pa naš prelepi planet živi.

Kdo nas pravzaprav segreva? Po tistem, kar vemo in znanost podpiše, smo za globalno segrevanje v precejšnji meri krivi sami, saj svoj planet zlorabljamo s posegi v naravo in onesnažujemo s toplogrednimi plini, kar se nam že nekaj časa maščuje; proces bomo težko ustavili, pa čeprav bi vsi spoštovali zadnji medsebojni dogovor o postopnem omejevanju vsega, kar tako ali  drugače segreva planet. V strašni želji, da bi brez spoštovanja do okolja izdelali čim več s čim manjšimi stroški, smo se ujeli v past, iz katere se bomo težko izvili.

Teoretiki zarote pa trdijo, da prenaseljena zemlja in toplogredni plini nikakor niso krivi za vremenske katastrofe, ampak globalno segrevanje z vsemi posledicami vred povzročajo postaje haarp. Američani so takšno antensko postajo postavili pred dobrimi 30 leti na Aljasko, raziskovala naj bi marsikaj, med drugim komunikacije med ionosfero in sateliti, z odbojnim valovanjem so raziskovali oceane, blokado sovražnih raket, skratka, ni šlo za strogo varovano skrivnost, nad katero bi držala roko ameriška vojska, kot se trdi. Postaja je sodelovala s številnimi univerzami, imela celo dan odprtih vrat, obiskovali so jo študentje in znanstveniki z vsega sveta, projekt pa je bil leta 2013 ukinjen zaradi pomanjkanja denarja. Ampak to naj bi bil le pesek v oči. Teorija zarote namreč trdi, da so takšne postaje marsikje po svetu, celo na ladjah, in da povzročajo ekstremne vremenske pojave pa tudi potrese. In da imajo svoj način uravnavanja vremena tudi Rusi, ki kmalu po tem, ko ameriške postaje povzročijo sušo v Sibiriji,  poplavijo in zasnežijo Ameriko.

Več v Zarji št. 17, 26. 4. 2016