Alter

Kadar ženska uživa, se zdravi!

Katarina Šulek
7. 3. 2016, 22.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Karmen Bezget o negovanju ženske spolne energije

Karmen Bezget, ki se je urila tudi pri enem najprepoznavnejših taoistov sodobnega časa M. Chiu, je ustanoviteljica Akademije ženske spolnosti. V njej s taoističnimi veščinami ženske uči, da »spoznajo svoje telo in se zavejo spolnih potencialov, ki jim jih daje narava«. Na pot do modrosti taoizma, »najstarejše znanosti o umetnosti življenja«, jo je privedlo njeno telo. Kot ambiciozno diplomirano ekonomistko jo je začelo resno opozarjati, da mora ob garanju podnevi in ponoči začeti misliti tudi nase. Tako resno, da sta v njej zrasla dva tumorja.

Kako se upočasni nekdo, ki je v nenehni delovni vnemi?

Preprosto sem pregorela, telo je bilo vse bolj izčrpano, jaz pa vse pogosteje na antibiotikih. In  sem si rekla: zdaj je tega dovolj. Prijateljica me je opazovala in povabila na tečaj taoističnih veščin k učitelju naravne poti Dušanu Donku. Tako sem začela: delala vaje, se učila, brala taoistične knjige. Zatem sem šla na Kitajsko, poskusila še kung fu in taj či, čez čas pa našla v taoistični vedi, kar mi je ravno manjkalo – svoj ženski del. Začela sem iskati nova znanja, se izobraževati in šla korak za korakom. Najpomembnejše pa je bilo, da sem ob tem na sebi videla rezultate.

Kakšne?

Z vajami se je tumor na dojki, ki je bil velik že 2,5 centimetra, manjšal in naposled dokončno izginil. Hodila sem na punkcije, mamografijo, ultrazvok, vsi izvidi so kazali, da ga je vse manj. Zdravniki so se samo čudili. Meni pa je uspeh dal še dodatno veselje in voljo do učenja in vaj. Podobno je bilo s tumorjem na ščitnici pred tem. Bila sem že naročena na operacijo. Ko pa mi je zdravnik pojasnil, da mi ne bodo odrezali samo tumorja, ampak vso ščitnico in bom vse življenje na zdravilih, sem si rekla: morda pa se da tudi drugače pomagati. Čeravno so mi vztrajno zatrjevali, da ne bo šlo, sem poskusila. Svoje telo sem začela spoznavati s taoističnimi tehnikami in tako tudi odkrila vzrok, zakaj se je tumor pojavil – da sem ga povzročila sama s svojim pretiranim delom.

Več v Zarji št. 10, 8. 3. 2016