Alter

Tibetanske vaje za ženske

Edita Žugelj
17. 11. 2015, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V knjigi Praktika zdravja sibirske zdravnice in zdravilke Valentine Ramiro, ki je s pomočjo Marie Ane Kolman pred leti izšla tudi v slovenščini, so poleg številnih zanimivih tehnik prvič predstavljene tudi tibetanske vaje za ženske.

Šimen Zupančič

Žensko telo je tako fizično kot energijsko oblikovano drugače kot moško, zato je pomembno, da ženske izvajamo vaje, ki ustrezajo naši naravi in potrebam, opozarja Valentina Ramiro.

Pet tibetanskih vaj, ki jih poznamo tudi kot pet tibetancev ali pet obredov pomlajevanja, je prvi objavil Peter Kelder leta 1939 v knjižici z naslovom Oko razodetja (The Eye of Revelation). V njej je zapisal svoje pogovore z upokojenim polkovnikom Bradfordom, ki mu je zaupal informacije o starodavni tehniki tibetanskih lam, s katero naj bi odkrili vrelec mladosti. Pet tibetancev je popularnih tudi v Sloveniji, mnogi, ki jih redno delajo, prisegajo na njihov blagodejni vpliv na zdravje in počutje ter celo na pomlajevalne učinke.

Moški so drugačni, ženske tudi.Po besedah Marie Ane Kolman, ki je knjižico Praktika zdravja s tibetanskimi vajami za ženske izdala v slovenščini,  avtorica knjižice, dr. Valentina Ramiro, tibetanske vaje dela že 20 let in je videti vsaj 15 let mlajša, kot je v resnici. Med študijem na medicinski akademiji v Lhasi je med tehnikami tradicionalne tibetanske medicine poleg vaj, ki so jih izvajali lame, spoznala tudi vaje za ženske in jih kot prva predstavila svetu. Tiste, ki tibetance že delate, boste opazile, da se tehniki  razlikujeta. V svetu je znana in razširjena predvsem t. i. moška različica tibetanskih vaj, ki jo sicer izvajajo tudi ženske, kar pa po mnenju sibirske zdravnice ni prav. Pri teh obredih namreč ne gre le za telovadbo, ampak za pravilen pretok in porazdelitev življenjske energije v telesu. Energijski centri in meridijani, skozi katere ta energija teče, so sicer enaki pri moških in ženskah, drugačna pa je porazdelitev energije. Ker smo ženske in moški ne le fizično, temveč tudi energijsko drugačni, je pomembno vedeti, da je tehnika petih tibetanskih obredov pomlajevanja za ženske drugačna.

Maria Ana Kolman ženskam priporoča, da redno, vsako jutro, delamo pet tibetanskih vaj za ženske. Vsem, ki  že telovadite po moški varianti, pa svetuje, da v Praktiki zdravja in v članku prikazane vaje preizkusite ter same prepoznate razliko.

Našemu vabilu, da tibetanske vaje za ženske pokaže bralkam revije Zarja, se je prijazno odzvala igralka Mestnega gledališča ljubljanskega Ajda Smrekar, ki jo gledamo tudi na televiziji v romantični komediji Ena žlahtna štorija. Med študijem na akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je pri predmetu umetnost giba naučila tudi tibetanskih vaj, s katerimi veliko igralk in igralcev začenja dan. 

Članek v celoti v reviji Zarja št. 22, 17.11.2015