Alter

Hormonska joga-učinek takoj!

Katja Božič
9. 11. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ko je Barbara Habič Pregl, učiteljica joge, sicer pa založnica, v eni od tujih revij prebrala zanimiv članek o jogijski terapiji za hormonsko ravnovesje, ki jo je pred dvajsetimi leti na pobudo svoje ginekologinje razvila znana brazilska učiteljica joge, 83-letna Dinah Rodrigues, je pomislila, da bi to lahko koristilo tudi številnim Slovenkam.

Ko je Barbara Habič Pregl, učiteljica joge, sicer pa založnica, v eni od tujih revij prebrala zanimiv članek o jogijski terapiji za hormonsko ravnovesje, ki jo je pred dvajsetimi leti na pobudo svoje ginekologinje razvila znana brazilska učiteljica joge, 83-letna Dinah Rodrigues, je pomislila, da bi to lahko koristilo tudi številnim Slovenkam. S pravilno redno vadbo naj bi bilo namreč mogoče zvišati raven hormonov, s čimer naj bi številne težave, ki spremljajo hormonsko neravnovesje (od vročih oblivov, nespečnosti do depresivnosti), pojenjale. Tako sta se s kolegico Snežo Vidovič v Berlinu kot prvi Slovenki usposobili za poučevanje tega programa. Barbara ga zdaj že en mesec izvaja v Ljubljani.

Čeprav s svojimi 52. leti spada  v skupino žensk, ki vstopajo v menopavzo in se spopadajo s hormonskimi težavami, Barbara nima posebnih težav, morda tudi zaradi rednega ukvarjanja z jogo. Zato pa pri svoji generaciji in pri poučevanju joge že dlje opaža, da imajo ženske ob vstopu v menopavzo kopico težav. Še posebej ji je hudo, ko vidi, koliko mladih žensk ima težave s hormoni ali celo s prezgodnjo menopavzo, zato se ji je program gospe Rodrigues zdel še toliko zanimivejši, saj ženskam lahko pomaga po naravni poti.
Prvi koraki v jogi. Kot profesorico književnosti in filozofije jo je joga začela zanimati kot del vzhodnjaške filozofije. »V Jugoslaviji je izšlo precej knjig s področja joge, kultna pa je bila knjiga Jasmine Puljo Učim jogu.« Prav po njej je začela delati prve korake v jogi. Resno se ji je posvetila, ko so jo začele pestiti hude težave zaradi posedanja hrbtenice in njen zdravnik ni bil optimističen. »Začela sem iskati jogijsko skupino z dobrim učiteljem, ki bi me pravilno usmerjal, da si ne bi naredila kakšne škode. Zamenjala sem jih kar nekaj in nazadnje prišla v stik s Snežo Vidovič in Blažem Bertoncljem – pri njiju mi je bilo takoj jasno, da natančno vesta, kaj delata. Po dveh mesecih so moje težave s hrbtenico izginile. Prej sem pa zjutraj zaradi bolečin  v križu, ramenih in hromečega občutka ter krčev v nogah že zelo težko vstajala. Nad učinkom sem bila tako navdušena, da sem opravila dva učiteljska tečaja, in zdaj poučujem jogo že pet let.«
Z jogo do več hormonov. Ureja tudi internetni portal Joga in spremlja vse, kar se dogaja na tem področju. Tako ji je v roke prišel članek o jogijski terapiji za hormonsko ravnovesje. Od oktobra ta program izvaja tudi sama. »To ni joga hatha, ki sicer poveča vitalnost, gibljivost telesa, čustveno stabilnost, izboljša kakovost življenja. Hormonska jogijska terapija je usmerjena v aktivacijo žlez z notranjim izločanjem, ki so odgovorne za izločanje ženskih hormonov. To dosežemo z dinamičnimi asanami (telesnimi položaji) v kombinaciji z dokaj zahtevno dihalno tehniko, imenovano bastrika, in še z nekaj drugimi dihalnimi tehnikami ter tibetanskimi vajami za usmerjanje energije v natančno določen del telesa. Pri tem se raven hormonov dvigne in večina težav, ki jih imajo ženske zaradi tega – vroči oblivi, suhost urogenitalnega sistema,  osteoporoza, nizek libido, nespečnost, depresija, anksioznost, spremembe na koži, laseh in nohtih – izginejo ali pa se občutno zmanjšajo. To je zelo naravna metoda, ki pa zahteva strogo disciplino. Uspeh je odvisen od vsake posameznice. Gospa Rodrigues, ki je po izobrazbi sicer tudi psihologinja, je program sestavila na osnovi medicinskih raziskav in študij, ki so navedene tudi v njenih knjigah. Program so spremljali z medicinskimi meritvami, da bi videli učinek, in ugotovili so, da se raven hormonov v  štirih mesecih redne vadbe lahko zviša tudi za več kot 250 odstotkov.« Zato si je zanimivo izmeriti raven hormonov pred začetkom terapije in po njej.

Več v Jani št. 45, 9.11.2010