Alter

Ekovasi - rešitev prihodnosti?

Katja Božič
16. 8. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ekovasi so preizkušen odgovor na naraščajoče probleme v svetu, je prepričan Domen Zupan, ki je pred leti ustanovil Zavod Ekovas, katerega namen je spodbujanje k izobraževanju, povezovanju, pridobivanju izkušenj iz tujine in tudi k ustvarjanju ekovasi.

Ekovasi so preizkušen odgovor na naraščajoče probleme v svetu, je prepričan Domen Zupan, ki je pred leti ustanovil Zavod Ekovas, katerega namen je spodbujanje k izobraževanju, povezovanju, pridobivanju izkušenj iz tujine in tudi k ustvarjanju ekovasi. Čeprav o njih že dolgo govorimo, prava ekovas pri nas še ni zaživela, je pa na različnih koncih Slovenije že kar nekaj zametkov in le še vprašanje časa, kdaj bodo resničnost tudi pri nas.

Zakaj so vas ekovasi tako pritegnile? 
Po eni strani me je pritegnilo zanimanje za okolje, ekologijo, po drugi pa tudi skrb, zaradi razmer, v katerih se je znašla družba. Ko pa sva z ženo dobila prvo hčerko, sem se zaradi skrbi za otroke in njihovo prihodnosti temu v celoti posvetil. Med drugim sem šel za en mesec na šolanje v eno večjih in starejših ekoloških vasi Findhorn na Škotskem.
Kaj vam je dalo to šolanje?
Predvsem veliko globlje zavedanje o resnosti situacije, kako daleč v slepo ulico smo že zašli. Najbolje to ponazarja okoljski odtis, ki primerja naravno regenerativno sposobnost planeta z našo porabo in obremenjevanjem okolja. To recimo pomeni, da če bi vsa zemeljska populacija živela po slovenskem standardu, bi za trajno zadovoljevanje potreb potrebovali dva planeta. Drugi argument pa je »peak oil« – vrhunec porabe nafte, o katerem se večina znanstvenikov strinja, da smo ga že dosegli. Vrhunec odkrivanja je bil v 70. letih, zdaj je odkrivajo čedalje manj in je vse težje dosegljiva, vsa družba pa je odvisna od nje. Klasično kmetijstvo proizvaja eno kalorijo hrane iz desetih kalorij nafte; umetna gnojila in večina škropiv je narejena na naftni osnovi. Poleg tega klasično kmetijstvo uničuje prst, ki je vir življenja.
Kako poteka življenje v Findhornu?
Ekovas Findhorn je precej aktivna tako v lokalnem kot v mednarodnem okolju. Predstavlja številne preproste možnosti. Prikazuje življenje z manj viri v trajnostnem sobivanju tako z ljudmi kot z naravo. Značilna je visoka kakovost življenja ravno zaradi celostnega pristopa, pozornost posvečajo vsem platem življenja, še posebej pa sodelovanju med ljudmi. Smo vendar socialna bitja, a je tesnejše sobivanje za nas že kar izziv. Ureditev je zelo demokratična, tudi po finančni plati, saj so dohodki vseh ljudi, ki skrbijo za delovanje ekovasi, enaki; ni razlikovanja glede na to, kaj kdo dela. Imajo veliko skupnih dejavnosti, tudi meditacij, vaj petja, plesov, druženja nasploh. Vsa vas je območje za pešce, v kateri imajo pešci in kolesarji prednost pred avtomobili. Ustanovili so svojo waldorfsko šolo, kamor so začeli hoditi tudi otroci iz okoliških vasi. Hiše so iz naravnih materialov. Imajo svojo vetrno elektrarno – proizvajajo celo presežke energije, tako da jo oddajajo v omrežje. Odplake vse vasi se čistijo v rastlinski čistilni napravi. Znotraj vasi imajo svoj denar, ki spodbuja lokalno izmenjavo in krepi lokalno okolje. Sprejema ga tudi veliko podjetij, trgovin in lokalov v okolici,  za obiskovalce pa je zanimiv tudi kot spominek. Njihov denar je vezan na funt in ga je za funt mogoče tudi zamenjati.

Več v Jani št. 33, 16.8.2011