Zdravje

Narcizem - pogosto prezrta osebnostna motnja

MATEJA GORNIK/ revija Bodi zdrava
30. 4. 2024, 17.00
Deli članek:

Narcistična osebnostna motnja (NOM) je kompleksen in pogosto prezrt psihološki pojav, ki lahko močno vpliva na življenje posameznika ter na odnose z drugimi ljudmi. Raziskave kažejo, da je približno 0,5–1 % populacije diagnosticiranih z narcistično osebnostno motnjo.

Dreamstime
narcis

Čeprav se v vsakdanjem pogovornem jeziku uporablja izraz »narcis«, ki pogosto opisuje egoistične ali zelo samozavestne ljudi, pa je narcistična osebnostna motnja v resnici globlje in širše stanje, ki vključuje vzorce vedenja, misli in čustva. Kljub temu da se narcisizem deloma lahko kaže pri mnogo ljudeh, je pri narcistični osebnostni motnji to vedenje izrazito in vztrajno ter vodi do težav v številnih vidikih življenja.

Značilnosti narcistične osebnostne motnje

Narcistična osebnostna motnja je kompleksna psihološka motnja, ki se kaže z vrsto prepoznavnih značilnosti. Razumevanje teh je ključno za prepoznavanje motnje in pravilno usmerjanje posameznikov k ustreznemu zdravljenju. Osnovne značilnosti narcistične motnje, ki segajo od pretiranega občutka lastne pomembnosti do pomanjkanja empatije in občutljivosti za kritiko, so:

· Napihnjen občutek lastne pomembnosti: Narcistično motnjo pogosto zaznamuje izrazito poudarjen občutek lastne pomembnosti. Posamezniki s to motnjo se vidijo kot posebne in nadpovprečne ter pričakujejo, da bodo drugi to priznavali in občudovali. Ta napihnjenost lahko vodi v vedenje, ki je osredotočeno na potrebo po stalni pozornosti.

· Potreba po občudovanju: Osebe z narcistično motnjo intenzivno hrepenijo po občudovanju drugih. Njihovo samopodobo krepijo le pohvale in občudovanje, medtem ko se lahko odzovejo s frustracijo ali jezo na kritiko ali neupoštevanje.

· Pomanjkanje empatije: Ena ključnih značilnosti narcistične motnje je pomanjkanje empatije do čustev in potreb drugih. Posamezniki s to motnjo pogosto težko razumejo ali sočustvujejo z doživljanjem drugih ljudi, kar lahko povzroči težave v medosebnih odnosih.

· Izkoriščanje drugih: Narcisti pogosto izkoriščajo druge za lastne cilje, ne da bi se ob tem počutili krive ali odgovorne. Ti posamezniki so nagnjeni k temu, da vidijo druge kot sredstvo za doseganje lastnih potreb in želja.

· Občutljivost za kritiko: Osebe z narcistično motnjo so izredno občutljive za kritiko. Kritika jih prizadene in pogosto povzroči burne odzive, ki segajo od jeze do ignoriranja. Ta občutljivost lahko vpliva na kakovost njihovih odnosov in družbeno prilagajanje.

· Fantazije o moči, uspehu in idealnosti: Narcistične osebe pogosto sanjarijo o moči, uspehu in idealnosti ter se vidijo kot izjemne in nedosegljive osebe. Ta fantazijska podoba lahko vodi v neprilagojeno vedenje in nerealna pričakovanja.

· Labilnost samopodobe: Kljub navidezni samozavesti se lahko narcistična samopodoba hitro spreminja, od ekstremne samozavesti do občutkov nesposobnosti ali manjvrednosti.

· Težave v medosebnih odnosih: Zaradi svojih narcističnih vzorcev vedenja imajo narcisti pogosto težave v odnosih. Lahko imajo težave pri vzpostavljanju in ohranjanju globokih, intimnih odnosov ter se pogosto znajdejo v sporih in težavah v komunikaciji.

Vzroki za razvoj narcistične osebnostne motnje

Razumevanje vzrokov za razvoj narcistične osebnostne motnje je kompleksen proces, saj se razvija pod vplivom različnih dejavnikov. Preplet genskih, bioloških in okoljskih elementov pripomore k oblikovanju te zapletene psihološke sestavljanke. Pomembno je raziskati glavne vzroke za razvoj narcistične motnje in razumeti, kako ti dejavniki sooblikujejo osebnostne poteze posameznikov z narcistično motnjo.

· Genski in biološki dejavniki: Raziskave kažejo, da ima genska nagnjenost pomembno vlogo pri predispoziciji za narcistično motnjo. Če imajo bližnji sorodniki posameznika s to motnjo ali podobne osebnostne poteze, je verjetnost, da se razvije, lahko višja. Prav tako lahko k oblikovanju narcističnih vedenj pripomorejo nekateri biološki dejavniki, kot so nevrokemične razlike v možganih.

· Okoljski vplivi: Otroštvo in okolje, v katerem posameznik odrašča, imata ključno vlogo pri razvoju narcistične motnje. Če je otrok stalno izpostavljen hvaljenju brez realnih dosežkov ali, nasprotno, neustreznemu kritiziranju, se lahko razvijejo narcistični obrambni mehanizmi. Pomanjkanje empatične podpore v zgodnjem otroštvu lahko privede do težav pri razvoju socialnih veščin in razumevanju medosebnih odnosov.

· Nevrotični elementi: Narcisti pogosto izkazujejo nevrotične elemente, povezane s čustveno nestabilnostjo in nihanji razpoloženja. Ti nevrotični vzorci se pogosto oblikujejo kot obrambni mehanizmi za prikrivanje negotovosti in občutka manjvrednosti, ki ju posameznik z narcistično motnjo skuša zakriti pred seboj in okolico.

· Družbeno-kulturni vplivi: V današnji družbi, ki pogosto poudarja individualizem, tekmovanje in poveličevanje uspeha, se lahko narcistične poteze razvijajo kot odgovor na pritisk in pričakovanja okolice. Kultura, ki spodbuja tekmovalnost in nenehno iskanje priznanja, lahko oblikuje temelje za razvoj narcistične osebnosti.

Vpliv narcistične osebnostne motnje na vsakdanje življenje in življenje z osebo, ki ima to motnjo

Narcistična motnja ni omejena zgolj na individualno dojemanje samega sebe, temveč ima tudi globoke posledice na posameznikovo vsakdanje življenje in njegovo interakcijo z okolico. Raziskovanje vpliva te motnje na vsakodnevno življenje nam omogoča boljše razumevanje kompleksnosti izzivov, s katerimi se srečujejo posamezniki z narcistično motnjo.

Vpliv na medosebne odnose in delo

Osebe z narcistično motnjo pogosto izkazujejo težave pri vzpostavljanju in ohranjanju globokih, povezanih odnosov. Nagnjene so k nesposobnosti empatije, kar vodi do težav v komunikaciji in razumevanju čustvenih potreb drugih. Na delovnem mestu kažejo tendence dominacije, kar lahko vodi do konfliktov s sodelavci in nadrejenimi ter vpliva na uspešnost tima. Prav tako se lahko pojavijo težave pri sodelovanju in prilagajanju organizacijskim strukturam.

Vpliv na samopodobo in čustveno stabilnost

Posamezniki s to motnjo se spoprijemajo z nihanjem razpoloženja in nestabilno samopodobo, kljub zunanji samozavesti pa notranje doživljajo občutke negotovosti. Pogosto se pojavlja pomanjkanje globokih čustvenih vezi, saj narcisti vzpostavljajo površinske odnose za lastne cilje. To lahko privede do občutkov osamljenosti in osamitve.

Vpliv na družinske odnose in odnose s partnerji

Življenje z osebo, ki ima narcistično motnjo, postavlja pred člane družine, partnerje in otroke posebne izzive. Družinske člane prevevajo občutki zanemarjanja, manipulacije in nerealnih pričakovanj. Partnerji narcista se srečujejo z manipulacijo in pomanjkanjem empatije, kar lahko vodi v konflikte v partnerstvu. Otroci trpijo zaradi nerealnih pričakovanj in pomanjkanja čustvene podpore, kar lahko vpliva na njihovo samopodobo in razvoj medosebnih odnosov.

Pomembnost čustvene podpore in terapevtskih pristopov

Iskanje samozdravljenja in zunanje podpore je ključno za tiste, ki živijo z osebo z narcistično motnjo. Terapevtski pristopi, kot so družinska terapija in individualno svetovanje, lahko pomagajo obvladovati stres in graditi bolj zdrave dinamike v odnosih. Ohranjanje osebnih meja in vzpostavljanje avtonomije sta ključnega pomena pri obvladovanju življenja z osebo, ki ima narcistično motnjo.

Razumevanje teh vplivov je ključnega pomena za oblikovanje prilagojenih terapevtskih pristopov. Terapevtske strategije, ki vključujejo kognitivno-vedenjske pristope, so lahko učinkovite pri pomoči posameznikom s to motnjo pri spoprijemanju z izzivi vsakdanjega življenja ter razvijanju bolj zdravih in trajnostnih medosebnih odnosov.

Odnose z narcističnimi osebami je mogoče prepoznati po nekaterih značilnostih

· Nezmožnost prisluhniti drugim in pomanjkanje zanimanja za njihove potrebe, vključno s časovnimi roki in željami.

· Težava pri priznavanju lastnih napak, kljub dokazom o morebitnem »napačnem« vedenju ali ravnanju.

· Hladno ali pretirano praktično odzivanje v medosebnih odnosih, kar povzroča občutek oddaljenosti ali čustvene površnosti.

· Nagnjenost k hudim izbruhom jeze.

· Zmožnost trajne prekinitve prijateljskih odnosov zaradi namišljenega ali dejanskega prestopka.

· Ponos na dosežke svojih otrok, a pogosto pretirano nadziranje njihovih usmeritev in dejavnosti.

· Poudarjanje družbenega statusa in pomembnosti.

Osnovni nasveti za ohranjanje odnosa z osebo z narcistično motnjo

· V dvomljivih in napetih situacijah ohranjajte odnos na praktični ravni, saj narcistični ljudje dobro odgovarjajo na doseganje ciljev.

· Če vzajemnost in obremenitev nista mogoči, ohranite razdaljo, saj narcistične osebe težko razumejo čustvene potrebe drugih.

· Če prihaja do nesoglasij, določite omejitve in notranje smernice za vzpostavitev jasnih meja v odnosu.

· Izogibajte se konfliktom, saj narcistični bes pogosto vodi v prekinitve stikov; raje iščite konstruktivne pristope.

· V delovnem odnosu z narcističnimi posamezniki se izogibajte odmiku od vlog krepitve in poveličevanja, saj lahko to vodi v nezadovoljstvo in konflikte.

Možnosti zdravljenja

Možnosti zdravljenja narcistične osebnostne motnje vključujejo psihoterapijo, pri kateri posamezniki raziskujejo svoje vzorce vedenja, izboljšujejo spretnosti socialnega vedenja ter se trudijo razviti empatijo. Ključnega pomena je sodelovanje z izkušenim terapevtom, ki lahko da podporo pri spoprijemanju s temi izzivi. Zdravljenje narcistične osebnostne motnje navadno zahteva čas, predanost posameznika in sodelovanje s strokovnjaki na področju duševnega zdravja. Pomembno je, da oseba z motnjo prepozna svoje težave in izrazi željo po spremembi. Posamezniki s to motnjo imajo možnost izboljšati svoje odnose in kakovost življenja z zavestnim trudom za spremembo svojih vedenjskih vzorcev ter s pomočjo strokovnjakov s področja duševnega zdravja.

Možnosti zdravljenja so:

1. Psihoterapija

· Kognitivno-vedenjska terapija (KVT): pomaga pri prepoznavanju in spremembi negativnih vzorcev razmišljanja in vedenja.

· Psihodinamična terapija: raziskuje globlje vzroke narcizma in nezavedne konflikte.

2. Skupinska terapija

· Podpora skupine: deljenje izkušenj z drugimi lahko pomaga pri razumevanju lastnega vedenja in izboljšanju medosebnih odnosov.

3. Družinska terapija

· Poudarek je na razumevanju in izboljšanju družinskih dinamik, ki lahko prispevajo k razvoju narcistične osebnostne motnje.

4. Zdravila

· Čeprav ni specifičnih zdravil za zdravljenje same motnje, se v nekaterih primerih uporabljajo antidepresivi, anksiolitiki ali druga zdravila, če se pojavljajo sočasne duševne motnje.

5. Samopomoč in izobraževanje

· Pacienti se učijo o svoji motnji in razvijajo strategije za boljše obvladovanje svojega vedenja ter izboljšanje samopodobe.

6. Strokovna podpora

· Sodelovanje z različnimi strokovnjaki, kot so psihologi, psihiatri, socialni delavci in drugi, za celostno obravnavo posameznika.

7. Spremembe življenjskega sloga

· Vključujejo spremembe v vsakodnevnem življenju, ki spodbujajo zdrav odnos do samega sebe in drugih.

8. Razvoj empatije

· Terapevtsko delo, ki razvija sposobnost empatije in razumevanja čustev drugih ljudi.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!