Zdravje

Čas je za čustveno razstrupljanje

D K./ revija Bodi zdrava
28. 4. 2024, 17.00
Deli članek:

Ste suženj svojih čustev? Opravite s tremi najpogostejšimi čustvenimi stanji in počutili se boste bolje, predvsem pa boste srečnejši.

Profimedia
Sreča

Tesnoba

Neprijetno, strahu podobno čustveno stanje, ki se lahko napoveduje postopoma ali pa se pojavi nenadoma in je različno intenzivno ter različno dolgo, spremljajo spremembe, podobne odzivanju telesa na stres: pospešeno bitje srca, potenje, nespečnost, slabost v želodcu, napetost mišic, oteženo dihanje pa tudi vrtoglavica in težave s koncentracijo. Počutimo se ogrožene, strah nas je, velikokrat nas preplavi tudi panika. Tesnobna občutja se sem in tja dotaknejo večine ljudi, na srečo pa so največkrat kratkotrajna in minejo sama od sebe.

KAJ LAHKO STORITE SAMI?

Z malce vaje lahko usvojite tehnike, ki vam bodo pomagale odvrniti pozornost od tesnobnih misli. Strokovnjaki priporočajo miselno telovadbo, denimo računanje na pamet, recitiranje ali petje in takojšnjo telesno aktivnost. Napadov tesnobe se lahko učinkovito ubranite tudi z izvajanjem sprostitvenih tehnik in z nadzorovanjem dihanja neenakomerno hitro dihanje zavestno nadomestite s počasnim in umirjenim.

Jeza

Jeza sama po sebi ni slabo občutje, saj deluje kot katalizator, ki prinaša spremembe, poleg tega nam pogosto pomaga tudi do sprejemanja dobrih odločitev, je pa težava predvsem način, kako se na jezo, ki nas preveva, odzovemo. Med najbolj problematičnimi in danes najpogostejšimi oblikami jeze je pasivna jeza, ki se izraža s sarkazmom in norčevanjem. Pasivno jezni ljudje se izogibajo soočenjem in konfliktom ter se pogosto zatekajo v pasivno agresivno vedenje. Najpogosteje se pasivna jeza pojavi, ko ima človek težavo z nekom ali nečim, pa tega noče povedati niti se o tem pogovoriti, temveč se začne do osebe/problema sovražno vesti.

KAJ LAHKO STORITE SAMI?

Pasivna jeza pogosto vodi v jezo do samega sebe, in to zato, ker se nismo sposobni s problemom spopasti odprto in primerno. Jeza nas duši in povzroča blokade na čustvenem in duševnem področju, zaradi česar jo je njuno predelati sproti, in to s pogovorom. Pred tem pa se morate umiriti, najbolje s pomočjo telesne aktivnosti. Odmaknite se od problemov, ki vas pestijo in jezijo, in se lotite 30-minutne aerobne vadbe, ki bo pokurila ves adrenalin. Deluje magično!

Žalost

Žalost je povsem normalen in običajen človeški odziv na življenjske preizkušnje, ki na srečo prej ali slej mine. Če ste žalostni, ni pametno posegati po zdravilih, saj le omilijo simptome, vzroka žalosti pa ne odpravijo. Kadar se žalost in drugi negativni občutki pojavijo brez jasnega ali logičnega razloga, če stanje traja dalj časa in vam onemogoča normalno delovanje, je pametno razmisliti, ali ne gre morda za depresivno motnjo in o obisku pri zdravniku ali psihoterapevtu.

KAJ LAHKO STORITE SAMI?

Ugotovite, kaj vas žalosti, in se pogovarjate o tem. Nikar ne poskušajte zatreti svojih čustev. Razmislite, s čim lahko situacijo, ki vas žalosti, spremenite? V vsakem dnevu poiščite nekaj dobrega, napišite si seznam svojih želja in potreb. Pojdite med ljudi, če ste osamljeni, se včlanite v kakšen klub, nujno pa začnite redno telovaditi – za začetek vsaj trikrat na teden.

Če občutja tesnobe, žalosti ali jeze trajajo dalj časa in vam onemogočajo normalno življenje, obvezno poiščite zdravniško pomoč.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!