Zdravi prigrizki

Kraljica kalija in antioksidantov se skriva v majhni lupini

Maja Kopriva
24. 2. 2024, 15.45
Posodobljeno: 24. 2. 2024, 15.50
Deli članek:

Tokrat pišemo o pistaciji, drobnih oreščkih, ki jih še kako prija zobati pred televizorjem. V pistacijah je veliko hranilnih snovi, vitaminov pa tudi mineralov, zato jih je še kako priporočljivo uživati.

profimedia
Pistacija krepi srce.

Domovina pistacije je v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu, najpogosteje jih najdemo v Turčiji, Grčiji, Siriji, Afganistanu in še kje. Uživanje teh oreščkov ima že kar dolgo tradicijo, ki sega v antične čase in stari Rim, kamor jih je prinesel rimski konzul iz Sirije. Med glavne izvoznice danes spada Iran, kjer naj bi rastlo celo drevo, staro več kot 700 let. Preverimo še hranilno vrednost pistacije. Izpostaviti velja visoke vrednosti vitaminov B6 in K, pa tudi mineralov, kot so tiamin, baker, mangan, kalij, magnezij in železo. Vsebuje tudi antioksidante in fitosterole.

dreamstime
Pistacije so najmanj kalorične izmed oreščkov, nasitile naj bi nas s hranilnimi snovmi, ki preprečujejo pretirano željo po nezdravi hrani.
Pomoč srcu in ožilju

V eni od raziskav, v kateri so udeleženci pistacije uživali več kot tri tedne, in sicer je delež tega živila predstavljal skoraj tretjino njihove prehrane, so ugotovili, da se je raven slabega holesterola pri udeležencih v tem času znižala za 14 odstotkov. Nedavna raziskava je potrdila tudi, da se ob uživanju pistacij zmanjša vnetje krvnih žil. Za to naj bi bila odgovorna večja vsebnost luteina, antioksidanta, ki nas ščiti pred slabim holesterolom; ta je škodljiv tudi zato, ker povečuje verjetnost bolezni srca in ožilja.

dreamstime
Pistacija je zdrav prigrizek, ki pomaga v boju z odvečnimi kilogrami in proti slabemu holesterolu.
Vir antioksidantov

Pistacije vsebujejo tudi vitamina A in E, ki sta prav tako pomembna pri uravnavanju vnetij v telesu. Pri tem naj povemo, da je vnetje sicer prva faza celjenja, a če telesu primanjkuje antioksidantov, vnetni procesi poškodujejo tkiva, namesto da bi se ta zacelila. Če posegamo po hrani, ki je bogata z vitamini in minerali, bomo tako uspešno okrepili zdravje.

profimedia
Pistacije so v primerjavi z drugimi oreščki odličen vir kalija, ki pomaga zniževati raven stresnega hormona kortizola.
Optimalno delovanje živčnega sistema

Pistacije so bogate tudi z vitaminom B6, ki ga potrebujemo za normalno delovanje živčnega sistema. Ima pomembno vlogo pri sintezi cisteina, ki pripomore k sproščanju energije pri presnovi beljakovin in glikogena ter k nastajanju rdečih krvnih celic. Skrbi za krepitev imunskega sistema ter zmanjšuje utrujenost in izčrpanost.