Bodite pozorni!

Kaj vam sporoča jezik z oblogami, pikami in mehurčki?

Mare Koren
10. 9. 2023, 14.15
Posodobljeno: 10. 9. 2023, 15.12
Deli članek:

Ste vedeli, da stanje vašega jezika razkriva, kaj se dogaja v vašem telesu? Iztegnite jezik in poglejte, kakšne barve je njegova površina.

Profimedia
Belkasto rumena obloga, ki nastane po sredini jezika, je lahko znak za vnetje želodčne sluznice – gastritis.

Znak, da je vse v najlepšem redu, je rožnato obarvan jezik brez oblog. Njegova površina je žametna, robovi pa gladki in gibki. Kaj pa, če v ogledalu ne ugledate rožnato obarvanega jezika?

Če gre za rahlo obarvanost po jedi, naj vam to ne povzroča skrbi. Povsem normalno je, da se jezik obarva po zaužitju intenzivnejše hrane in pijače, kot je denimo kava ali rdeče vino.

Tudi kajenje pušča na površini jezika sledi, kadilci lahko namreč opazijo blago rumeno obarvanost. Drugim spremembam na jeziku pa velja nameniti nekoliko več pozornosti, zato le spremljajte stanje brbončic.

Bela obloga na jeziku

Vas pri požiranju spremlja neprijeten občutek? Morda je vzrok vnetje grla ali pa se vas loteva gripa. Bela obloga lahko nakazuje tudi težave z želodcem ali črevesjem. 

Belkasto rumena obloga

Vas po jedi pogosto boli trebuh? Belkasto rumena obloga, ki nastane po sredini jezika, je lahko znak za vnetje želodčne sluznice – gastritis. Posvetujte se z zdravnikom.

Suh jezik

Ali pijete dovolj vode? Suh jezik namreč lahko nakazuje pomanjkanje tekočine v telesu. Pojavi se tudi, če imate visoko temperaturo, pri večjih telesnih naporih in driski. Suh jezik z rdečo progo v zadnjem predelu pa je lahko znak za vnetje črevesja. Bodite pozorni na to, ali rdečo progo opazite več dni. Posvetujte se z zdravnikom.

Malinast jezik

Mehurčkast in malinasto obarvan jezik je zlasti pri otrocih znak za škrlatinko. Sivkasto obarvan jezik in gladka, bleščeča površina pa lahko nakazujejo na slabokrvnost ali pomanjkanje železa. Pojavi se lahko tudi ob večji izgubi krvi, denimo med menstruacijo.

Otekel in rjavkasto obarvan jezik

Otekel in rjavkasto obarvan jezik je pogosto simptom, ki kaže na težave z ledvicami. Rjava barva in oteklost spadata tudi med opozorilne znake za povečan krvni sladkor in visok krvni tlak.