Oblikujmo mišice

Brez zadrege v oprijeti obleki; oblikuje trebušček, da bo plosk in izklesan

Mare Koren
10. 9. 2023, 10.15
Deli članek:

Ko želimo oblikovati trebušne mišice, se pogosto odločimo za vadbo trebušnjakov. Pa je to res najprimernejša vadba?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ko govorimo o čvrstih trebušnih mišicah in njihovem pomenu za zdravje, bi morali pravzaprav govoriti o vseh mišicah trupa. Del teh so tudi trebušne mišice. Mišice trupa so najpomembnejše mišice telesa, saj telesu zagotavljajo stabilnost in proizvajajo moč za gibanje. Predstavljajo čvrsto vez v verigi, ki povezuje zgornji in spodnji del telesa.

Previdno pri težavah s hrbtom

Pri vadbi klasičnih trebušnjakov je hrbtenica zelo obremenjena, saj pri upogibu v ledvenem delu hrbtenice nastajajo veliki pritiski na medvretenčne ploščice. Klasični trebušnjaki torej nikakor niso primerni za ljudi s težavami v spodnjem delu hrbta! Obstaja pa cela kopica vaj, s katerimi si lahko okrepite trup (s trebušnimi mišicami vred) in hkrati zmanjšate bolečine v hrbtu.

Primerni trebušnjaki

Če se že odločite za vadbo klasičnih trebušnjakov, jih izvajajte takole: pokrčite kolena, stopala naj bodo na tleh, pri upogibu trupa pa pazite, da ostane ledveni (spodnji) del hrbta v stiku s podlago – popek tiščite proti tlom. Tako se boste upognili v trupu, in ne v kolkih, pri čemer se trebušne mišice tudi bolj aktivirajo. Še bolje je, če trebušnjake delate na stabilizacijski žogi. V tem primeru bo ledveni del hrbtenice še manj obremenjen.

Vadba po porodu

Mlade mamice si po porodu želijo čim prej raven trebušček. Kdaj začeti vaditi po porodu, je odvisno od vsake posameznice, o tem naj odloča njen ginekolog. Če je bil porod brez posebnosti, lahko začne med šestim in osmim tednom po porodu. Pomembno je, da se vadba začne z lažjimi vajami in po možnosti pod vodstvom strokovnjaka.

»Six pack« se dela tudi v kuhinji

Zgolj z izvajanjem klasičnih trebušnjakov petkrat na teden ne boste izgubili maščobe na trebuhu, ampak le okrepili vzdržljivost trebušnih mišic. Šestorček trebušnih mišic (six pack) se dela v kuhinji, ne samo v fitnesu. To pomeni, da morate s pravilno prehrano doseči precej nizek delež telesne maščobe, da bodo rezultati vidni: moški okoli deset odstotkov in ženske okoli 15 odstotkov. Za čvrstost mišic, tudi trebušnih, je potrebna redna vadba. Kako pogosta naj bo, je odvisno od tega, v kakšnem stanju ste oziroma kaj so vaši cilji. Če ste neaktivni in vaj za trup niste nikoli izvajali ali pa že dolgo ne, ali če se ubadate z odvečno težo, potem za vas ni primeren intenziven trening. Postopoma krepite svoj trup z vajami za stabilizacijo, lahko vsak dan po nekaj minut. Pri tem je pomembno, da vaje izvajate v pravilni telesni drži.