Sodobni trendi

Diagnozo naj vam postavi osebni zdravnik, ne pa internet

Mare Koren
9. 9. 2023, 16.00
Posodobljeno: 9. 9. 2023, 16.30
Deli članek:

Raziskave z vseh koncev sveta kažejo, da se vse več ljudi ob zdravstvenih težavah najprej posvetuje s svetovnim spletom.

Profimedia
Splet ne more biti nadomestilo za diagnozo, ki jo postavi zdravnik po pregledu.

Najbrž ste tudi sami kdaj posegli po takšnem spletnem zdravniku in se z njegovo pomočjo lotili simptomov, najbrž boste to storili še kdaj. Ker nadzora nad informacijami na spletu ni in izpred domačega zaslona le težko ocenite, ali vam diagnozo postavlja navaden šarlatan, ki vas hoče zavesti ali vam prodati svoje »čudežno« zdravilo za vse, ali pa je na drugi strani spleta res znanje izobraženega zdravnika, je treba znati ločiti zrnje od plev in tako zaščititi svoje zdravje.

Uradno, nacionalno

Brez skrbi ste lahko, kadar zdravstvene nasvete iščete na straneh nacionalnih ponudnikov zdravja in nacionalnih združenj za določeno zdravstveno področje ali bolezen. Pri nas so to recimo Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zveza društev diabetikov Slovenije, zdravstveni domovi in podobno. Če brskate tudi po tujih straneh (to počnite le, če je vaše znanje jezika dovolj dobro, da lahko pravilno razumete tudi medicinske izraze), se lahko na primer obrnete na spletne strani s končnico .gov, ki v angleško govorečih državah označuje, da gre za nacionalno ustanovo ali združenje, torej vir, ki mu gre zaupati.

Dreamstime
Obrnite se vašega osebnega zdravnika.

Univerze in priznani inštituti

Drugi zaupanja vreden vir zdravstvenih informacij so univerze oziroma fakultete in priznani raziskovalni inštituti. Ker jih je v zadnjih letih iz nič nastalo zelo veliko, je dobro, da za vsak primer vedno preverite, ali gre res za ustanovo s tradicijo ali pa za kak nov zasebni projekt, ki je bližje poslu kot izobraževanju. Pri nas v končnici spletnega naslova iščite .uni, v tujini pa poleg tega pride v poštev končnica .edu.

Spletni forumi

Forumi so dragocen vir izmenjave izkušenj za številne življenjske zadeve, med katere spadajo seveda tudi bolezni in bolezenska stanja, zato so s tega vidika lahko zelo koristni. Toda nikar na forumih ne iščite diagnoze. Tudi če na vaše vprašanje odgovarja zdravnik, je lahko to le približek uradne diagnoze.