Vadba

Gibanje na prostem bo ob znosnejših temperaturah prijetneje, a vseeno pozor

Mare Koren
3. 9. 2023, 17.57
Deli članek:

Lepo vreme nas kot magnet vleče ven in dostikrat niti ne potrebujemo posebne motivacije za gibanje.

Profimedia
Nordijska hoja je idealen šport za začetnike.

Vendar pa ravno pri temperaturah, kot jih beležimo v tem času, na nas prežijo nevarnosti – od dehidracije do najhujšega vročinskega udara. Kaj in kako torej vaditi, da ne bomo po nepotrebnem ogrožali svojega zdravja? Predstavljamo najboljše športne panoge, ki nas ne bodo preobremenjevale, hkrati bomo v njih uživali in pridobivali kondicijo.

Hoja po traku

Kdor želi preizkusiti nekaj novega, bo navdušen nad hojo po traku. Bistvo tega športa je, da se med dve drevesi ali stabilna stebra napne trak, po katerem hodimo in poskušamo loviti ravnotežje. Videti je kot ples na vrvi, se pa trak od navadne vrvi razlikuje po tem, da je širši. Hoja po njem krepi telo, izboljša koordinacijo gibov in učvrsti noge.

Kolesarjenje

Kolesarjenje je tisti šport, ki je v lepem vremenu mnogim v največji užitek. Telesno nam daje zelo veliko, predvsem krepi noge, izboljšuje vzdržljivost ter pospeši srce in krvni obtok. Če vreme ni primerno, se lahko preselimo tudi na notranje, sobno kolo.

Supanje

Veslanje na deski ni več samo modna muha, ampak kar nuja. Prvič se je pojavilo na Havajih, zdaj pa ga poznamo že povsod po svetu. Deska za supanje je širša in stabilnejša kot tista za deskanje na valovih, poleg tega nismo odvisni od vetra kot pri surfanju. Kako naporno bo veslanje, je povsem odvisno do nas samih: lahko se vozimo bolj počasi ali bolj aktivno. V vsakem primeru pa krepimo celotno telo ter izboljšamo ravnotežje in kondicijo.

Nordijska hoja

Idealen šport za začetnike in vse druge je nordijska hoja. Hodi se s palicami, običajno po ravnih terenih, pri tem pa obremenjujemo celotno telo. Imenitna je, če želimo shujšati. Priporočamo nekajurni tečaj, saj je pri tej hoji zelo pomembno usklajeno in pravilno gibanje rok in palic. Ko se tega naučimo, se bomo lahko veselili odličnih učinkov nordijske hoje na telo: krepi kostno gostoto, mišice, srčno-žilni in imunski sistem.