Zdravje

Babice in dedki so si težave lajšali z zelišči, namočenimi v alkohol

Mare Koren
2. 9. 2023, 12.00
Deli članek:

Zdravljenje z zelišči oziroma vsem, kar nam ponuja narava, dobiva vse večjo veljavo. Naravnih pripravkov ni težko namešati, zakaj torej ne bi poskusili sami izdelati preproste tinkture?

Dreamstime
Rastline najpogosteje namakamo v sadnem ali vinskem žganju.

Danes je le še okoli 35 odstotkov zdravil narejenih iz zdravilnih rastlin, prevladujejo sintetična in hormonska zdravila, vendar se tudi zaradi hudih stranskih učinkov slednjih ljudje vse pogosteje vračamo k preizkušenim metodam dedkov in babic. K taki medicini se zatečemo tudi v brezupnih primerih pri hudih boleznih, ko uradna medicina tako rekoč dvigne roke od bolnika.

Kaj iz domače lekarne lahko pomaga

Zdravilci za izboljšanje zdravja priporočajo ljudem naslednje vrste izdelkov, narejenih po tradicionalni metodi: tinkture, olja, sirupe, zdravilna vina, praške, mazila, posušene rastline in čajne mešanice. Tinkture so še posebno praktične, ker so uporabne do tri leta. Vendar so običajno tako učinkovite, poudarjajo zdravilci, da jih v omarici ne bomo imeli dlje kot leto dni. Ker so zunaj temperature visoke, pa se v poletnem času kar najhitreje spremenijo v zdravilo.

Izdelava in uporaba tinkture

Tinkture so pravzaprav alkoholni izvlečki zdravilnih rastlin. Ker so učinkovine v tinkturah koncentrirane, jih moramo uporabljati v manjših količinah, telo jih tudi hitreje absorbira. Tinkture dobimo preprosto tako, da rastline določen čas namakamo v alkoholu. Določene učinkovine namreč niso topne v vodi in jih denimo v čaju ne dobimo iz rastlin, s tem pa zavržemo veliko zdravilnih snovi. Največkrat je to sadno ali vinsko žganje, z alkoholnim deležem od 45 do 55 odstotkov. Nekaj rastlin namakamo tudi v 70-odstotnem žganju. Čas namakanja je po navadi 21 dni na sobni temperaturi, včasih tudi manj.

Dreamstime
45–55 odstotkov alkoholnega deleža naj ima žganje, v katerem namakate zelišča.

Je pa mogoče tinkturo dobiti s t.i. perkoracijo, ko žganje prisilno potiskamo s črpalko skozi posodo z rastlinami, vendar se ta postopek v tradicionalni medicini uporablja redkeje, bolj ga uporablja industrija alkoholnih pijač, ker se tako hitreje pride do gotovega izdelka.