Soliden korak

Novo šolsko leto je tu in s tem čas nakupa šolskih copatov

Mare Koren
2. 9. 2023, 10.00
Deli članek:

Verjamemo, da ste torbo in zvezke že kupili. Kaj pa copati? Kakšni naj bodo, da bomo otroku zagotovili čim boljšo oporo in varen korak?

zps.si
Barve in motivi copatkov so seveda za otroka pomembni, a izgled obutve ne sme biti glavni kriterij nakupa.

Strokovnjaki svetujejo, da pri izbiri copatov ne prepustimo odločitve le otroku, ki se bo odločal zgolj po barvi in motivu, temveč je pomembno izbrati take, ki bodo zagotovili primerno stabilnost in oporo. Ti pa morajo biti po mnenju fizioterapevtov čim mehkejši.

Pri majhnih otrocih, ki bodo letos začeli obiskovati vrtec, je obutev izjemno pomembna. Strokovnjaki torej svetujejo, da naj bo ta obutev brez posebnih opornih lokov, trdega podplata, visoke opore v gležnjih in podobno. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da otroci ne potrebujejo nujno copatov, saj jih sicer tudi pogosto in precej hitro izgubijo.

arhiv Svet24
Naj bodo šolski copati udobni in nedrseči.

Priskrbimo jim lahko nogavičke, ki imajo nedrsečo podlogo na podplatih (silikon, guma). Pri copatih je pozornost treba nameniti čim mehkejšim in udobnim ter z nedrsečim podplatom. Občasno preverite velikost, saj lahko otroci copate prerastejo tudi do dvakrat na leto, zato naj bodo dovolj veliki in po možnosti iz naravnih materialov. Tako boste otrokovemu stopalu zagotovili primerno ravnotežnostno odzivanje in dobre pogoje za razvoj dinamične stabilnosti v gležnjih.

Ortopedski vložek? Da ali ne?

Strokovnjaki svetujejo, da pri otrocih, katerih razvoj poteka brez težav, ne izbiramo copatov z ortopedskimi vložki in dvignjenimi stopalnimi loki, saj ga bo to prej oviralo, kot mu zagotovilo koristi. Za ortopedske vložke se odločite le, če jih predpiše zdravnik, prav tako ne kupujte copatov s podpornimi loki. Ti sicer res nudijo določeno oporo, a se nanje začne stopalo naslanjati in tako vzdrževati pasiven položaj.

Notranji stopalni loki se pri otrocih oblikujejo do četrtega leta starosti, takrat prek gibanja, ravnotežnostnih zasukov in senzornih informacij pride do oblikovanja stopalnega loka, ne da bi morali stopalu pri tem še dodatno pomagati. Če otroku v tem obdobju obujemo preveč trde copate ali čevlje, mu to možnost odvzamemo. Posledica tega je slabo razvit stopalni lok, nestabilni gležnji in druge napake.

arhiv Svet24
Otroci med šolskim letom copate prerastejo, zato ne zapravljajte pretirano.